Професия Health Coach, или какво означава да живеем пълноценно, за да подобрим своята физическа форма и да разрешим здравословни проблеми на различни нива?

Health Coach – новото измерение в сферата на здравеопазването?

През последните години все по-често чуваме определенията “холистичен”, “коуч”, все повече и повече хора започват да се интересуват и работят върху своето лично и професионално израстване, една нова вълна от съзнание се оформя, набирайки все повече скорост по пътя. Какво всъщност означава Health Coach, или Здравен Коуч?

Всички ние днес сме залети с безкрайно много информация, чрез интернет и най-разчлични медийни източници, до която имаме достъп 24 часа в денонощието. И все пак, колко от нас действително интегрират тази информация в своето забързано, френетично ежедневие?

Замислете се наистина, как имате на разположение най-различни идеи във виртуалното пространство и не само там: ако ви потрябва диета, или избор за детокс, как да отслабнете без да се ограничавате, набор от спортни упражнения за да стегнете и тонизирате вашето тяло, съвети за медитация и релакс, всичко що се отнася до нашето здраве… списъкът няма край! И все пак, колко от нас са наистина последователни и дисциплинирани за да се възползват и следват всички тези прекрасни инициативи?

Случвало ли ви се е с най-добри намерения да решите че от “утре” сте на диета, и това “утре” да продължава да не идва с дни, седмици, месеци? Или поредният експеримент да подобрите вашето хранене, спазвайки накаква “стриктна” диета, която през цялото време ви ограничава, и вместо да ви помогне да свалите излишни килограми накрая се превръща в поредния провал, тласкайки ви в една безкрайна спирала от йо-йо ефект, разочарование, вина, чувство на безсилие и мисълта че сте просто неспособни, не сте достатъчно силни, не можете да устоите и т.н и т.н…!

Какво е решението?

Health Coach, или казано на наш език, Здравен Коуч, e все по-търсена услуга и доста утвърдена като позиция професия в Америка и Европа, която за 20 години е разпространена вече почти по цял свят. Води началото си от САЩ, и докато на стария континент през последните деситилетия малко по малко започнаха да навлизат определенията  Life-couching и Buisiness-couching, като форма на обучение, Health-couching е сравнително по-нова и комплексна програма на личното и професионалното развитие на човека във всеки един аспект от живота, която има за цел да подобри здравето и цялостното състояние не само на отделния индивид, но и на заобикалящата го среда. Health Coach (Здравния Коуч) е всъщност човекът, професионалният Ментор на ваше разположение, който ви помага и заедно с вас разработва най-различни стратегии за да интегрирате постепенно, но в дългосрочен план, всички онези препоръки, здравословни храни и промени които бихте искали да предприемете за да подобрите вашия живот пълноценно.

Това е човекът с който заедно ще изберете най-доброто за вас решение, тъй като Health-Couching-а като програма се базира на вашите индивидуални нужди и желания, съобразена с вашите уникални качества и вътрешен ритъм и не само ще ви помогне да решите редица здравословни проблеми, но и в този процес ще можете да разширите вътрешния си потенциал в поставянето и постигането на лични цели на най-различно ниво. Стресът и страхът от евентуален неуспех, от “новото” и “непознатото” като промяна, пък била тя и за добро, ще останат далеч назад. На тяхно място ще се появят предизвикателството и вдъхновението, увереноста и жаждата да пре-откриете себе си и да развиете доверие във вас самите, ще идентифицирате вашите ценности които ще ви помогнат по пътя на вашата трансформация  за да превърнете вашите мечти и цели в действие! И най-важното и не на последно място: ще имате професионална подкрепа и съдействие през цялото време, както в леките така и в “трудни” моменти, водач който ще ви следва по вашят път на лична трансформация и израстване в цялостен план.

А какво  означава това?

Когато полагаме грижи за себе си, за нашето здраве, ние всъщност полагаме грижи и за хората около нас, защото когато се чувстваме добре, щастливи и във форма, ние правим и другите около нас щастливи. Пътят към нашето здраве не е основна цел, а само средство за да стигнем там където желаем, за да бъдем такива, каквито искаме, като човешки същества, в създаването на хармония и щастие във и извън нас. Защото ЗДРАВЕ, като термин в холистичен план, обхваща целият широк спектър на живота, което означава да бъдем здрави и щастливи на едно цялостно, глобално ниво, далеч отвъд нашето психо/физиологично състояние.

Този холистичен подход е всъшност основата на Health-Couching-а: търсенето и намирането на баланс във всички измерения на живота, като хранене, физическа активност, лични отношения и реализация, финанси, професионално развитие и духовна практика.

И ако трябва да обобщим най-накрая – Здравният Коуч(Health Couch е човекът който ще ви помогне да  експериментирате и след това да установите дълготрайно и превърнете в навици всички онези промени и стратегии които работят най-добре за вас, според вашите индивидуални нужди, тук са някои от тях:

Ще се запознаете с концепции и различни видове диети, които ще ви помогнат да откриете коя е “идеалната” за вас храна, без да се ограничавате, така че да имате винаги оптимални за вас тегло и резултати;

Вместо да си “забранявате” някои храни, ще можете да експерементирате с нови за вас продукти, ще прибавите нови , вкуни и здравословни “храни”, които постепено ще изместят и заменят дълготрайно това, което не работи вече за вас;

Ще подобрите вашето храносмилане;

Ще подобрите вашата физическа форма и ще повишите вашата енергия и тонус;

Ще редуцирате стреса и ще подобрите качеството на съня си;

Ще превърнете постепенно, но дълготрайно здравословните за вас промени в навици;

Ще опознаете вашето тяло в холистичен аспект, ще се научите да следвате вашия вътрешен ритъм и да намирате баланс във всеки един момент от вашето ежедневие;

Ще развиете вашата вътрешна сила и капацитет в поставянето и реализирането на мечтани от вас цели и ще стимулирате вашето креативно развитие;

Успешно се повлияват: наднормено тегло; автоимуни заболявания; хранителни разстройства; лениви(пропускливи) черва; диабет 2-ри тип; депресивни състояния; хранителни алергии и др.

Да живеем холистично в много измерения ни свързва по най-добия начин с нашето вътрешно “аз”, с нашата красота и хармония, ставаме ЕДНО с цялата вселена, а това е най-добрата гаранция да бъдем здрави и щастливи!

Здравословната храна и диета работят успешно за нас тогава, когато се стремим да балансираме не само хранителните навици, но и останалите сфери в нашия живот, които също са отговорни за нашето здраве и щастие, а именно:

лични отношения с партньор/семейство и приятели;

лична и професионална реализация;

физическа дейност;

духовно израстване;

Health-Couching-а ще ви помогне по най-добрия начин да интегрирате всичко това във вашето всекидневие, и най-важното: ще обедини вашата уникалност с вашите индивидуални нужди и желания, развивайки собствения ви потенциал, вашата интуиция и доверие във вас самите, така че вместо да търсите постоянно съвети или следвате най-различни специалисти, ще се превърнете малко по малко  в експерт на самите себе си!

Защото кой освен вас би могъл да знае най-добре кое работи и кое не за вашето здраве? Заедно с вашето здравословно хранене и стил на живот, вие може успешно да развиете вашето съзнание така, че ще можете да правите винаги самостоятелно най-добрият за вас избор! Health-Couching-а ще ви помогне да научите как!!!

“Ние сме не само това, с което се храним, като храна, чувства и емоции, но и това, което правим с това, с което се храним”!

 

 

 

Искаш ли да разбереш какво означава да работиш със Здравен Коуч/ Health Coach , който ще ти помогне да реализираш  целите си и да подобриш здравословното си състояние?

Просто запази твоята безплатна начална консултация тук!

Ето какво може да очакваш само от една първа среща:

  •  40-60 мин сесия в удобно за теб време и пространство (скайп)
  • ще добиеш представа какво значи индивидуална програма, съобразена с твоите потребности и желания;
  • ще се запознаеш с необходимите инструменти които ще ти помогнат да разграничиш това, което те храни на обикновенно, второстепенно ниво, и това което те храни в дълбочина и на първостепенно ниво, отвъд твоята диета;
  • ще откриеш някои от тайните на Интегрираната Нутриционистика – биоиндивидуалният аспект, който чрез здравословната храната балансира цялото ни ежедневие;
  • …..и…има и още но не мога да ти  кажа всичко тук! 🙂 Опитът е най-добрият тест, така че, възползвай се! 🙂 

Това е не само индивидуална програма, в допълнение към целият процес това е едно пътешествие, където чрез храната може да откриеш в себе си неподозирани възможности, които никога не си си и представял/а че имаш! Не отлагай Здравето си за утре, за в другиден, за след една седмица… след една година…цял живот! Започни от днес!

Очаквам те!

Сигурна съм, че дори и само тази първа консултация може да има необходимото въздействие, и да ти помогне да предприемеш дълго отлагани стъпки към твоето здраве и щастие.