Кои стъпки да следваме по пътя към нашето Здраве?

Част Втора

Коя е основата която трябва да си създадем, за да имаме позитивно отражение не само върху нашето здраве, но преди всичко за да се научим как да преоткриваме вътрешния си баланс постоянно, във всеки един момент?

 

 

Всеки един момент в който живеем, както и в нашето здраве, никога не е един и същ: всичко е в непрекъснато движение и промяна, миг след миг. И точно поради този факт не е казано че това, което ми се отразява добре до днес, като здравословна диета, храна, физическа дейност, стил на живот и т.н. ще ми се отразява добре и за в бъдеще.

Не съществува “перфектен” хранителен режим за винаги, но съществува непрекъснатото развитие на нас самите като една цялостна система от тяло-дух-съзнание, ако искаме да продължим да еволюираме. Ето защо е много по-важно да се научим как да се адаптираме непрекъснато към тези промени, и да преоткриваме нашият баланс на всеки един етап.

Кой от нас не желае да изрази най-доброто от себе си, да преоткрие своята физическа форма, да подобри навиците си и да си създаде стил на живот който напълно да го отразява като качества и ценности, които знае че носи в себе си?

Един здравословен хранителен режим е без съмнение много важен. Но както казах във предишната статия, да се храним здравословно, да живеем “здравословно” само по себе си не е достатъчно. Чрез моят личен опит и професионална практика не мога да не потвърдя че да се съсредоточим и преди всичко, “да се насилим” да подобрим здравословно хранене и навици, да си наложим ограничения, без да работим и върху онези аспекти на живота които наистина са важни за нас, много често не само че не решават “проблемите” ни, но и ги увеличават още повече.

Спомням си някои събития от моя личен опит, много противоречащи си едно с друго.

За доста дълъг период от време (а и все още 🙂 ) вярвах и настоявах че когато се храним здравословно не можем да не подобрим умствено и физическо здраве. Много внимавах как се хранех, подбирах само здравословна храна, био, директно от производител, всичко свежо, чисто,колкото се може по-необработено…Само че в същото време някои неща започнаха да се влошават…

Така въпреки че се радвах на перфектна кожа, бях във форма и т.н. започнаха промени в настроението, започнах да се чувствам депресирана, самотна, мислех изключително и само с какво да се храня, как да го приготвя, кога да го ям; всичко това ми създаде много стрес, дори бях започнала да “уча” другите как да се хранят! Бях станала доста фанатична, “религиозна” по отношение на здравословното хранене 🙂

На това отгоре, ако някой ме поканеше на вечеря някъде навън, доста често отказвах, тъй като не би ми било възможно да се храня “здравословно”! Бях се превърнала в перфектната “орторексичка” (вид хранително разстройство)!

Не си давах сметка че решението на моите проблеми не се намираше в моята “здравословна и перфектна” диета. Даже напротив! Фокусирайки се само върху здравословният ми начин на хранене, бях доста далеч от  постигането на моите здравословни цели!

Чувствах се подтисната, затворена в един кръг от работа-вкъщи, вкъщи-работа,  толкова празен и безмислен, че просто живеех от ден на ден, бездушно и механично. Мислех си обаче че всичко би могло да се промени ако се грижа за себе си, мислех си че един път да “подобря” навици, хранене и т.н., щеше да се оправи всичко останало. Но не успях нищо да променя по този начин! Добре че за късмет се консултирах със един нутриционист в България, която ми каза следното: “Добре, много добре…само че от теста който ти направих излиза че твоят организъм е всъщност организмът на един много гладен човек…храниш ли се? И как точно се храниш?”

В онзи момент за пръв път осъзнах че може би прекалявах, че независимо от добрите ми намерения, може би някъде нещо бърках.

Следвах един “перфектен” здравословен режим, предписан ми от друг “специалист” в тази област, и все пак, резултатът въобще не беше този който очаквах.

И в онзи миг за пръв път си казах: “Стига! Наистина, СТИГА толкова!”

Защото ако наистина се храня толкова здравословно, и в същото време се чувствам по този начин, очевидно тази здравословна диета просто “не е здравословна за мен”!

И тогава реших да разширя моят хранителен режим, престанах да следвам така строго всичко, дори започнах едно самостоятелно проучване какво е “здравословно точно за мен!”

И за късмет, малко след това така се случи че всичко се промени.

Проектът който включваше 6 години работа от моя страна беше прекъснат, уволниха всички, и аз се озовах изведнъж по-свободна от когато и да било!

Парадоксално, но животът ми започна да се подобрява именно от този момент нататък!

Позволих си някое и друго пътуване и малко ваканция, както и време да поразмишлявам над въпроса какво искам да правя от тук нататък?

Тогава заминах за Париж, и по време на моят престой там бях увлечена в една серия от покани на събития, откривания, изложби, театър и въобще всичко което този пълен с култура и богат обществен живот град може да предложи.

Една вечер стоях заобиколена от приятели, на едно изложение, пийвайки си шампанско и дегустирайки различни деликатеси. Не може да се каже че всичко което ядях и пиех беше абсолютно “здравословно”! Но за първи път от доста време, аз се чувствах щастлива, доволна и в мир със себе си!

Сутрин закусвах кроасани, приготвени в парижките пекарни, с капучино, и естесвено, можете да си представите усещането! Правех си дълги разходки, наслаждавайки се на всичко – пеезажи, архитектура, музеи. Наслаждавах се на всички разнообразни вкуснотии с които е пълна френската кухня, позволявайки си също и доста храни, които преди това за мен бяха “забранени”. Бях през цялото време в непрекъснато движение, заобиколена от много красота, история, изкуство и приятели, радвайки се най-сетне на свободно време за мен и скъпи за мен хора!

И въпреки “несъвършенният” ми начин на хранене, изпитвах дълбока радост от всичко което правех! Това за мен се оказа “Първостепенна Храна” в действие! Радвах се и се наслаждавах на всичко, здравословна, и не съвсем здравословна храна, но това вече не беше  важно, по-важното беше че аз най-сетне се наслаждавах и се радвах на Живота – най-мощната superfood (суперхрана)!

 

Спомням си също така че изведнъж всички мои здравословни проблеми и оплакванния, просто се стопиха, изчезнаха като по чудо.

От този момент нататък, когато се върнах в Италия, задълбочих моето проучване и експерементирах наново. Започнах отново да спортувам, започнах отново да уча и най-накрая открих колко благотоворен и оздравителен ефект има върху мен медитацията. И най-важното е че моето здраве и физическа издръжливост се подобриха значително, но не защото започнах да следвам поредната здравословна диета, или пък че кой знае колко се ангажирах с поредните здравословни препоръки. Разбира се, не се нахвърлих върху така наречената нездравословна храна, нито пък започнах да се тъпча до безкрайност. Не, просто се научих да преоткривам и поддържам едно равновесие, един здравословен баланс, така че дори и следвайки един здравословен хранителен режим и начин на живот, никога повече не се “лиших” от нищо.

Изненадващото че когато човек достигне до един такъв баланс, желанието за “забранени и нездравословни” храни е доста намалено, почти изчезва. Няма повече “вътрешна борба”. 🙂 Бъдете сигурни че ако развием способноста си да осъзнаваме и познаваме по-добре себе си, тялото си, ще успеем да различим, да разпознаем какво наистина е нашето желание: желание за “сладко”? Или желание за нещо друго?

Вместо един пакет бисквити или чипс може би просто имаме нужда от повече почивка, лекота, развлечение, малко свободно време за да си отдъхнем и подишаме чист въздух в парка например?

Нашето тяло е една много интелигентна, перфектна “машина”, която никога не греши! Умът ни може да сгреши, но тялото никога! Така че, колкото и дадена храна да се счита за “нездравословна”, в даден момент именно тази храна за нашето тяло не е “сбъркана”. Това е най-естествения начин за тялото да прояви своят природен инстинкт и да успее да намери нужното за организма равновесие между нашите емоции и това, от което наистина се нуждаем (а то не винаги е точно храна). Това е естествен на тялото инстинкт на “оцеляване”, самосъхранение, докато не проумеем нашите истински нужди и желания.

През целият ми живот винаги съм се интересувала много от здравословното хранене, как да поддържам форма, здравословен начин на живот и т.н. Никога обаче, преди да започна да уча здравен коучинг и нутриционистика към Институт за Интегративна Нутриционистика и Холистично Здраве, Ню Йорк(Institute for Integrative Nutrition&Holistic Health, New York), не бях свързвала здравословното хранене, храната, с концепцята за “Първостепенна Храна”. Никога не бях мислила за професионалното ми развитие, за работата ми като “храна”, не се бях замисляла че човешките отношения също могат да ни “нахранят” по-добре и от най-вкусната здравословна храна, нито пък че  “Първостепенните храни” могат да повлияят на изборът ми за това как се храня!

Ако наистина искаме да достигнем до една дълготрайна и здравословна за нас база заедно със здравословни навици които да ни останат завинаги, в една здравословна програма имаме нужда (най-вече) и да работим над себе си. А това не включва “ограничения и лишаване”. Често се смята че една добра здравословна диета е здравословна, защото трябва да се ограничим и лишим от куп неща. Напротив, тъкмо обратното. Когато разтваряме съзнателно вратата към това, което са нашите навици, стил на живот, начин на хранене, за да разширим този кръгозор и да добавим нови вкусове, храни, дейности, не само ще постигнем нашите цели с повече лекота, но и всички тези новости постепенно ще “изместят” всичко онова, което вече не ни е от полза.

Да се храним здравословно и да се грижим за себе си много често се възприема малко неправилно – щом се храня здравословно, значи ще подобря здравето си. И понякога е добре да започнем от там, но понякога това “подобрение” не трае дълго. Грижата за себе си не е само здравословен хранителен режим и спортуване. Грижата за себе си, която включва и здравословния хранителен режим заедно с подходящото за нас движение, започва от нас самите.

Каня ви отново да отделите малко време, за да размислите, този път върху тези 12 зони в кръгът на живота – на какво ниво се намирате във всяка от тях точно този момент?

Какво е вашето удовлетворение във всяка зона, от 1 до 10?

Къде имате нужда да отделите повече време и внимание?

Къде имате нужда от повече пространство?

  1. Творчество, Креативност;
  2. Финансова независимост;
  3. Кариера;
  4. Учение/Личностно развитие;
  5. Физическа дейност;
  6. Здраве;
  7. Отношения;
  8. Домашна обстановка;
  9. Кухня, домашно готвене;
  10. Социален живот;
  11. Духовна практика/Духовно израстване;
  12. Развлечение, забавление;

Всичките тези зони ни “хранят” през целият ни живот, и са в непрекъсната промяна. Да се грижим за себе си означава де се грижим именно за онези аспекти на живота, които са фундаментални и животворни за нас, които ни “хранят” истински! Това са онези зони в нашето ежедневие където само ние знаем къде точно има нужда да балансираме, за да преоткриваме постоянно Хармония, Мир, Здраве и Щастие във всеки един миг който е ни е дарен за живот!

Връзката, която имаме с другите и “с Живота”, и начина, по който можем да проявим тази връзка “във Живота”, са най-ценните ресурси, от които можем да се възползваме не само ние, но и другите около нас. Преоткриването на истинския ни източник на енергия и щастие ни позволява да се грижим и да подкрепяме и другите по този път,  защото когато се чувстваме изпълнени със радост, здрави, удовлетворени и щастливи,  ние се отнасяме и с отаналите по същия начин.

 

 

Искаш ли да разбереш повече за процеса, при който чрез твоята Био-индивидуалност  ще можеш да реализираш  целите си и да подобриш твоето здравословно състояние?

Просто запази твоята безплатна начална консултация тук!

Ето какво може да очакваш само от една първа среща:

  •  40-60 мин сесия в удобно за теб време и пространство (скайп)
  • ще добиеш представа какво значи индивидуална програма, съобразена с твоите потребности и желания;
  • ще се запознаеш с необходимите инструменти които ще ти помогнат да разграничиш това, което те храни на обикновенно, второстепенно ниво, и това което те храни в дълбочина и на първостепенно ниво, отвъд твоята диета;
  • ще откриеш някои от тайните на Интегрираната Нутриционистика – биоиндивидуалният аспект, който чрез здравословната храната балансира цялото ни ежедневие;
  • …..и…има и още но не мога да ти  кажа всичко тук! 🙂 Опитът е най-добрият тест, така че, възползвай се! 🙂

Това е не само индивидуална програма, в допълнение към целият процес това е едно пътешествие, където чрез храната може да откриеш в себе си неподозирани възможности, които никога не си си и представял/а че имаш! Не отлагай Здравето си за утре, за в другиден, за след една седмица… след една година…цял живот! Започни от днес!

Очаквам те!

Сигурна съм, че дори и само тази първа консултация може да има необходимото въздействие, и да ти помогне да предприемеш дълго отлагани стъпки към твоето здраве и щастие.