“Перфектната  Здравословна Диета” – Защо диетата за отслабване рано или късно се проваля?

Това че  диетите за отслабване се провалят, не е голяма новина, но въпреки всичко непрекъснатото търсене на “перфектната диета” продължава. Всеки ден на пазара се появяват нови и нови хранителни концепции, теории, диетични режими. Да не говорим за многобройните предавания и телевизионни програми, които лансират различни хипотези, идеи за здравословна кухня, рекламират “натурални” билкови и всякакви продукти за отслабване, хранителни добавки за фитнес програми и какво ли не.

Но всъшност, какво точно ни мотивира да започнем една диета за отслабване (ако може и бързо), или нов хранителен режим?

 • искаме да се освободим от излишните килограми;
 • искаме да си пречистим организма, да се освободим от излишните токсини;
 • искаме да променим нашите хранителни навици, да се храним по-добре;
 • искаме ПРОМЯНА;
 • искаме да лекуваме чрез храната различни проблеми, например да подобрим храносмилането, хронична умора, алергии и т.н;
 • не на последно място, искаме да се чувстваме добре, да възстановим хармонията и сигурността в себе си, да харесваме тялото си;

Може ли една диета за отслабване да отговори на всички тези критерии???

Да кажем че основното ни желание е да отслабнем, тъй като приемаме за даденост че започвайки от точка първа, следва и всичко останало – започвам диета която ще ми помогне да отслабна, едновременно с това пречиства организма ми, променям моите хранителни навици, започвам да се храня здравословно, храносмилането ми се подобрява, имам повече енергия и се чувствам страхотно, в хармония с моето тяло!

Това са резултатите които искаме да постигнем!

Но реално, какво се получава???

Много често резултатът е коренно различен! Колко пъти сме започвали някоя диета за отслабване, и сме се провалили? Колко пъти сме започвали поредният здравословен хранителен режим, някои от нас са постигали желаното тегло….но…за колко време? Какво се случи след това?

Дори и с най-доброто желание и ентусиазъм много често се случва да изоставим здравословната диета по средата, или дори още в началото. Наистина, заедно със списъкът със здравословни съвети в ръка най-вероятно сме си представяли съсвем различен резултат – този да успеем! Да успеем да отслабнем, да успеем да подобрим нашето хранене и най-сетне да променим повечето от навиците си! И може би за определен период от време ни е възможно да се “принудим” да престанем да ядем определени храни, да се храним по определен начин, наистина започваме да подобряваме всичко…и…извднъж…бам! Нещо се случва, и ние се връщаме отново към старите навици и привички. Отново сме в начална точка.

Кои са основните причини които ни довеждат до този провал?

Разбира се, доста, но тук можем да посочим някои от тях:

 • рязко ограничаване на калориите и консумиране на храната само по “калорийна” стойност, но не и по “качеството”;
 • твърде ограничен хранителен режим, обикновено с един дълъг списък предимно с “КАКВО НЕ ТРЯБВА” да се яде;
 • недостатъчна физическа активност или пълната липса на такава;
 • твърде драстична промяна;
 • липса на подкрепа;
 • стрес и страх от промяна;
 • неподходящ баланс между работа и почивка;

Като индивиди, като човешки същества ние сме ЕДИНСТВЕНИ и УНИКАЛНИ, и когато става въпрос за диета за отслабване или здравословен хранителен режим, много често те се  базират върху ТЕОРИЯТА, но не и върху човека! Наистина съществуват над 100 хранителни диети, теории и концепции, и всички те имат различни предимства, но…Но след това “теорията” приложена върху човека се проваля, и тези които са експериментирали този опит се чувстват виновни, а това не помага на хората да си създадат добра представа за здравословното хранене.

Какво означава тази наша уникалност когато става въпрос за успешни диети за отслабване или здравословни хранителни режими?

Преди всичко за всеки отделен човек на земята си има определена храна – колкото са хората по земята, толкова са и видовете храни, начините на хранене които съществуват: нарича се Био-Индивидуалност. Как да се храним здравословно е био-индивидуално – “супер здравословното” за един човек може да възпроизведе коренно различни ефекти за друг. Така че когато се отнася за това да се приложи определена диета, първо трябва да се вземе в предвид човекът, а не теорията.

Био-индивидуалното хранене се базира на тази наша уникалност, която всеки от нас изразява: възраст, пол, раса, гени, произход, място на живеене, кръвна група, степен на физическа дейност и т.н. и т.н. Как е възможно една диета да задоволи всички тези био-индивидуални критерии?

Ние постоянно търсим перфектният здравословен режим, супер-храната, как да отслабнем здравословно, искаме да се научим как да се храним здравословно за да се чувстваме добре…Но замисляли ли сме се някога как да се научим да слушаме собственото си тяло? Как да се научим да разпознаваме сигналите които ни изпраща?

Нашето тяло е една много добре устроена машина, един перфектен био-компютър, и обикновенно никога не греши. Понякога се случва някой “филтър” от тази машина да се повреди, да не работи добре, но може би това се случва защото и ние самите нещо не вършим добре – работим много, спим малко, не си почиваме, ядем неподходящи за нас храни. Да се научим да слушаме и да обръщаме внимание на сигналите които тялото ни изпраща може да ни бъде от голяма помощ и да ни приближи много повече до това, което смятаме за здравослвен начин на живот.

И във връзка с това, много хора смятат че някои хранителни навици като постоянното желание за някои храни – сладки, шоколад, солени закуски и т.н. – в една здравословна диета са проблем. Но от гледна точка на био-индивидуалноста, те имат важна и критична роля в разбирането на това от какво точно се нуждае тялото ни в различни аспекти.

Много здравословни проблеми и хранителни разстройства са свързани с проблеми в  сексуалноста, дори и сред хората в много интимна връзка. И за това никога не се говори, в една здравословна диета за отслабване никога не се взима под внимание как се чувства човек в личния си живот, на какво ниво се намират неговите лични взаимоотношения – като двойка, като семейство, роднини, приятели, колеги.

И в тази насока желанието за определени храни не е “грешно” – тялото никога не греши, по-скоро се опитва да си възстанови баланса, да си върне хармонията там, където нещо е излезнало извън установеният ред.

Но това желание е различно, когато човек страда от хранително разстройство. Когато някой се прибере вкъщи, и значително изпразни хладилника, ядейки всичко каквото му попадне пред очите, дори без да гледа – това е хранително разстройство. Има най-различни видове. Но ако, когато се приберем вкъщи, има кой да ни чака, да ни даде топлина и обич, да ни попита как сме, как сме прекарали деня си, с нещо вкусно за вечеря…най-вероятно хладилникът ще си остане пълен. Въпросът е: това хранително разстройство ли е, или е разстройство на нивото на личните взаимоотношения?

И когато говорим за диета за отслабване, връзката между храната и емоциите, храната и настроението,  не винаги е толкова очевидна. Ние търсим съвети как да се храним здравословно, но толкова много аспекти от нашата “диета” остават извън тези съвети. Нашата сантиментална връзка която не върви, отношения с близки и приятели, работата която може би не харесваме, всичко това остава извън нашето здравословно хранене. По някакъв начин “ние” оставаме извън здравословният ни режим.

И в това е въпросът! Когато започнем да следваме поредната диета за отслабване, поредният детокс, индивидуален хранителен режим, здравословно хранене – в повечето случаи извън “чинията” остава всичко останало, което също ни “храни”, на още по-дълбоко ниво и няма нищо общо с храната! И точно това е частта която има нужда да включим в нашето здравословно хранене – ние не можем да живеем без нея! В повечето диети за остлабване липсва тази част – мостът между здравословното хранене и личното израстване и развитие на всички нива. Когато включим и едното и другото, животът ни става пълноценен и динамичен!

Един хранителен режим, който сте избрали, или диета която да следвате, може и да работи наистина за вас…но за колко време? Един ден вали, друг ден е слънчев, сезоните се сменят…Всичко е в непрекъснато движение, всичко се променя…Тогава може би има смисъл и хранителния режим да е динамичен, да се променя?

Това което днес е полезно за нас, може и да не ни се отразява по същия начин след 3 месеца, след 6, или поне не е достатъчно само да намерим идеалният за нас вариант като хранене, чрез който да сме винаги във форма, но и да знаем как да слушаме и разбираме тялото си. Чрез концепцията за Био-индивидуалноста, благодарение на едно интегративно здравословно хранене, можем да се научим да улавяме тези сигнали, да разбираме какви настина са нашите нужди, да слушаме тялото си. Това ново “осъзнаване” може да се отрази по изключително благотворен начин върху живота ни и изборите които правим. Перспективата да се запознаем със собственото си тяло, за да решим веднъж завинаги проблема с излишното тегло или други здравословни оплаквания е безценна и ни отваря един нов, независим и много по-сигурен път към собственото ни здраве.

Как да тръгнем по този път?

На първо място, изниква въпросът: За КАКВО точно сме гладни?

Уверявам ви, че ако се замислим, отговорът ще е доста по-различен от обикновенното желание за шоколадов сладолед, пица, чипс…и е на много по-дълбоко ниво. Разбира се, желанието за всички тези храни може да задоволим и по здравословен начин, но удовлетворението което бихме могли да имаме не идва само от факта че когато се храним здравословно и че когато сме във форма, и само тогава сме здрави и щастливи.

Вместо да търсите “Перфектната Здравословна Диета”, започнете да си създавате ваш собствен “Здравословен” начин на живот – не за една седмица, два месеца, шест месеца,а в дългосрочен план! Стил на живот който наистина би ви удовлетворил! Разбира се, това включва и подходящо за вас здравословно хранене, но вместо да следвате сляпо най-различни догми и стереотипи, бъдете “изследователи” на самите себе си, обръщайте внимание на това как ВИЕ се чувствате, а не само на това което са ви препоръчали:

 • как се чувствам с “преопръчаните” ми здравословни съвети? Харесва ли ми храната с която ме съветват да се храня?
 • как се храня? Като следвам “списък” на здравословни храни, или като следвам сигналите които тялото ми изпраща, стремейки се да ги задоволя по здравословен начин?
 • как се чувствам, какво е настроението ми след консумирането на определена храна?

Вместо да спирате рязко всичко “вредно”, направете обратното – включете в менюто си нови и здравословни продукти, опитайте, експерементирайте, отворете съзнанието си за новото, то може да ви изненада и приятно 🙂

Ако сте “сгрешили да си хапнете нещо вредно” не позволявайте на чувството ви за вина да ви спира по пътя към вашето здраве! Вместо това, обърнете малко повечко внимание на ситуацията, вижте как се чувствате, без да се осъждате. Със сигурност не е толкова зле колкото изглежда, ние сме тези които реагираме “зле” на самата ситуация. Имайте в предвид че понякога може да се случи и да “сбъркаме”, това е част от пътя, но не спирайте да вървите към вашето здраве!

Подсигурете си достатъчно отдих и сън – 7/8 часа, за някои повече, за някои по-малко. Понякога следваме здравословна диета за отслабване, движим се и т.н., но килограмите са едни и същи! Недостатъчният сън също оказва голяммо влияние върху метаболизма и сериозно увеличава риска от възпаления, хронични заболявания и промени в настроението. Така че опитайте се да постигнете подходящ баланс между работа, сън и почивка.

Физическа дейност! Е да, всички го знаем, и въпреки това често не ни стига волята за да започнем дори! Физическото упражнение е фантастичен начин за да подпомогнем храносмилателните и метаболитни процеси в тялото. Когато тренираме редовно, нашият метаболизъм се подобрява значително, поддържайки желаното тегло, зареждайки ни с енергия и добро настроение! Започнете с нещо което е лесно за вас, след това увличете темпото постепенно, пробвайте различни спортове докато намерите това което е подходящо за вас.

Днес много се говори за Медитацията(има многобройни проучвания и научни изследвания по въпроса) – отлична практика ако искате да се справите със стреса, да подобрите вашата умствена яснота и енергия и да развиете вашата креативност! Това е мощен инструмент, който може да включим в нашето ежедневие – ще ни помогне да преодолеем нашите зависимости/пристрастявания, безпокойство, депресивни състояния и дори различни видове хранителни разстройства. Ако мислите че медитацията не е за вас, може да опитате и нещо друго което е по-близо до вашата индивидуалност. Това може да е Кундалини Йога, някои други техники на дишането, но дори и просто една разходка сред природата може да се превърне във вашата духовна практика – просто начин да се свържете със себе си, с мислите си, с тялото си.

Не забравяйте че вашият партньор/партньорка, семейство, близки, приятели, колеги – човешките взаимоотношения – са част от нашият здравословен режим! Вклочете ги, защото те също ви “хранят”! За някой може да се наложи да постъпи обратното – възможно е наред с излишното тегло да се “освободите” и от някоя излишна, тоскична за вас връзка. Няма точна рецепта, когато се касае за щастие и здраве – за всеки е различна. Но ако искаме нашето тяло да “оздравее”, трябва да излекуваме цялата система която представляваме: тяло-ум-душа. На първо място са отношенията ни с най-близките, които имат нужда да “бъдат излекувани”, така ще  излекуваме веднъж завинаги причините и следствията които са ни довели до това “нездравословно” за нас състояние. Защото излишно тегло не се натрупва само поради “вредна” храна или количеството на това което се консумира, но най-вече благодарение на това което ни подтиква да ядем безразборно.

Това са само някои “здравни” предложения, но това което е фундаментално, е да си създадем един здравословен, пълноценен и удовлетворяващ за нас начин на живот! Нашето здравословно хранене е пълноценно не само благодарение на подходящия хранителен режим но също така и благодарение на нашето собствено лично развитие на всички нива, за нас самите и в отношенията ни с хората около нас. Удовлетвоерението, което можем да получим когато нашето здраве и живот се разгръщат на 360°, ни “храни” на едно първостепенно, много дълбоко ниво!Интегрирането на следните елементи – нашето лично и духовно развитие, физическа дейност и здравословното, натурално хранене заедно,  ще има по-голям успех от която и да е диета за отслабване, защото не е само за един, за два или за шест месеца – това е “здравословна диета” за цял живот! 🙂

“Удовлетворението е вътрешно състояние, и когато се постигне, цялата необходимост от външни стимули като храна и други зависимости намалява значително, и след това напълно изчезва”.

Дийпак Чопра

Искаш ли да разбереш повече за процеса, при който чрез твоята Био-индивидуалност  ще можеш да реализираш  целите си и да подобриш твоето здравословно състояние?

Просто запази твоята безплатна начална консултация тук!

Ето какво може да очакваш само от една първа среща:

 •  40-60 мин сесия в удобно за теб време и пространство (скайп)
 • ще добиеш представа какво значи индивидуална програма, съобразена с твоите потребности и желания;
 • ще се запознаеш с необходимите инструменти които ще ти помогнат да разграничиш това, което те храни на обикновенно, второстепенно ниво, и това което те храни в дълбочина и на първостепенно ниво, отвъд твоята диета;
 • ще откриеш някои от тайните на Интегрираната Нутриционистика – биоиндивидуалният аспект, който чрез здравословната храната балансира цялото ни ежедневие;
 • …..и…има и още но не мога да ти  кажа всичко тук! 🙂 Опитът е най-добрият тест, така че, възползвай се! 🙂

Това е не само индивидуална програма, в допълнение към целият процес това е едно пътешествие, където чрез храната може да откриеш в себе си неподозирани възможности, които никога не си си и представял/а че имаш! Не отлагай Здравето си за утре, за в другиден, за след една седмица… след една година…цял живот! Започни от днес!

Очаквам те!

Сигурна съм, че дори и само тази първа консултация може да има необходимото въздействие, и да ти помогне да предприемеш дълго отлагани стъпки към твоето здраве и щастие.