Кои стъпки да следваме по пътя към дълготраен, здравословен за нас начин на живот и вътрешно равновесие?

Част Първа.

Кое наистина ни “храни”, за да бъдем щастливи и здрави цял живот – четири основни стъпки по пътя към нашето Здраве и Хармония!

 

Какво всъщност представлява един здравословен ханителен режим?

Със какво се храним, за да бъдем здрави, щастливи и във форма?

А вие, как се храните вие?

Вие сте супер здравословни, отделяте много внимание и време за вашия хранителен режим, за да ви поддържа в добра физическа форма, или не можете да изкарате до край никаква диета, всичко ви омръзва бързо, чувствате се ограничени и само идеята да се храните “здравословно” и да подобрите навиците си ви стресира?

Много изследвания и проучвания показват, че храната, изборът, който правим всеки ден за това как да се храним, е тясно свързан с нашата издръжливост и енергия, настроение, физическа форма, физическо и психическо здраве.

Всичко това е вярно. И в същото време, ако наистина искаме да живем в добро здраве, е хубаво да направим и крачка отвъд тези понятия … 🙂

Какво трябва да следваме по пътя към здравословния за нас начин на живот и баланс със себе си?

В моето непрестанно търсене досега на здраве и хармония между тяло, дух и съзнание, придобих доста опит в изпробването на различни хранителни режими, детоксиращи програми и разнообразни диетични менюта, здравословни рецепти и т.н, по пътя към “идеалната” за мен диета. И като всички хора по този понякога трънлив път, така и аз срещнах някои трудности. Независимо от това което ми препоръчваха експертите в този сектор, на теория, на практика изпълнявайки тези съвети по време на всекидневните ми ангажименти реалността беше съвсем друга – как така се случваше че моят “перфектен” хранителен режим понякога никак не вървеше “перфектно”???

За да бъда честна, ще кажа че доста години всичко вървеше идеално, наистина имах редица благотворни за мен резултати. След това, поради редица обстоятелства – смених държава, работа, адаптирах се към чужда кухня, чужда култура и т.н, – всичко започна да се променя.

Трябва също и да подчертая че за мен здравословното хранене винаги е било и разбира се, все още е, изключително ценен ресурс, източник на многобройни решения на редица проблеми. Но….дойде един момент когато това не се оказа достатъчно.

Кой от нас не се е препъвал в многобройни опити да следва различни здравословни диети, хранителни режими, детокс и специфични менюта, за да подобри здравето си, да влезе отново във форма, и да придобие по-здравословни хранителни навици? И може би колкото повече сме настоявали в тези опити толкова повече “проблемите” или оплакванията от които сме искали да се отървем, са ни преследвали? Или може би дори сме успявали понякога в тези опити, следвайки строго препоръки и здравословна диета…Но докато сме изпълнявали стриктно тези здравословни съвети, може би вътре в нас е нараствал малко по-малко един тих “бунт” към всичко това, и в крайна сметка в един прекрасен ден за отмъщение сме се натъпкали точно с онези храни, които, виж ти, са ни били “забранени”. 🙂 

Здравословното хранене е решение на всички проблеми и оплаквания. Но наистина ли е така? Това ли е ЕДИНСТВЕНОТО решение, що се отнася до здравословен начин на живот?

Нека да се върнем малко назад във годините, може би по време на нашето детство. Спомняте ли си какви бяхте като деца? Спомняте  ли си че едно време се играеше много на открито, всички заедно, изгубвайки тотално усещане за време и пространство – просто се изгубвахме в удоволствието на играта, в интереса и ентусиазма с които започваше всяка игра или състезание. Спомням си че през лятото майка ми трябваше да ме извика поне няколко пъти, с  напомнянето че е време за вечеря и да се прибирам. Понякога се правех че не съм чула, само и само да удължа времето за игра с моите приятели. Или ако беше обед, прибирах се, изяждах на две на три и може би малко разсеяно това което ми беше приготвено, като бързах да се върна отново за да играя навън с всички. Вечерта, изморена но щастлива, заспивах напълно доволна, без да ми минава през главата каквато и да е мисъл за храна.

Спомнете си също какво е да си влюбен. Всичко е леко и приятно, вълнуващо и горещо, цветовете са по-наситени, живи, сякаш въздухът трепти, все едно не вървим, а летим…Животът е музика, и душата ни пее! На върха сме, наслаждавайки се на любовта си, пълни с еуфория, носейки в себе си подкрепата на тази благословена връзка. Ние просто се носим във въздуха, и храненето е от второстепенно значение.

Помислете си също и за момента когато бяхте погълнати от вълнуващ работен проект. Може би бяхте напълно потопени в работа, отдадени с цялото си сърце, чувствайки се сигурни, мотивирани в това което правите. Времето сякаш беше спряло, външният свят – заглушен,  а храната – само добавка към всичко това.

А сега спомнете си когато настроението ви не е било на ниво, били сте депресирани или може би демотивирани. Не е важно с какво и нито с колко сте се хранили, най-вероятно не сте се чувствали заситени или удовлетворени, защото със сигурност сте били “гладни” за “нещо друго”…

“Ние изпитваме глад за игри, за развлечения, за човешки контакт, докосване, романтика, интимност, любов, реализация, успех, изкуство, музика, себеизразяване, лидерство, приключения, духовно израстване. Всички тези елементи са есенциални форми на “хранене”.

Джошуа Розентал

Това е дефиницията на “Първостепенна Храна”.

Зная, за някой може да се окаже малко изненадващо, и може би ще иска да разбере по-добре тази дефиниция…ще стигнем и дотам 🙂

Нека да се върнем отново за малко на концепцията за здравословното хранене. Да, със сигурност един здравословен хранителен режим е много важен, но в същото време рискуваме да станем толкова “религиозни”, направо “фанатични” по отношение на него, че забравяме и напълно изключваме всичко останало, което всъщност наистина ни “храни”. Вярвам че е много по-важно “ да съм влюбена в Живота” – ето такава трябва да е нашата “религия”, ако изобщо можем да говорим за каквато и да било религия 🙂 Защото да успеем да си създадем Живот който ни изпълва с радост и ни кара да се чувстваме щастливи и преуспели, който ни “храни” на най-различни нива, е възможно най-възвишената форма на която и да е религия.

Такъв живот, който истински ни “засища”, се състои от професионална/лична реализация, от която сме удовлетворени, отношения, които са пълни с обич и любов, физическа дейност, която ни дава енергия и подмладява, и накрая – духовна практика, която ни успокоява и освежава, подпомага нашето израстване и кара да разцъфне навън нашето истинско “аз”.

Тялото има нужда и от физическа храна, разбира се, но Живот който ни изпълва от всякъде и ни носи радост, Живот от който сме удовлетворени и щастливи е нашият истински “двигател” по пътя към Здраве, Щастие и Хармония.

Първостепенната Храна” е отвъд нашата “чиния” и ни храни комплексно,  на едно много по-дълбоко и различно ниво, по-пълноценно от която и да е храна.

Четирите основни “Първостепенни Храни” са следните:

  • Кариера/Личностно израстване;
  • Отношения (партньор, семейство, приятели, колеги);
  • Физическа дейност;
  • Духовна практика (за всеки е различна – медитация, дихателни техники, някои видове йога..)

Колкото повече се храним с “Първостепенна Храна”, толкова по-малко зависим от яденето като цяло (Второстепенна Храна). И обратното – колкото повече поемаме и обръщаме вниамение на “Второстепената Храна”, толкова по-малко време и пространство оставяме на “Първостепенната Храна”, източник на нашето истинско “хранене”.

Доста религиозни и чуждестранни култури практикуват поста, за да намалят временно “Второстепенната Храна”, като отварят онези канали на осъзнаване които ни позволяват да бъдем по-възприемчиви към “Първостепенната Храна”.

В един наистина цялостен хранителен здравословен режим, с холистичен подход, основните съставки са “Първостепенните Храни”, изброени по-горе, които често в следването на един или друг тип здравослвоно хранене, детокс и т.н. остават извън здравословната диета. Ако наистина искаме да преоткрием нашият вътрешен и външен баланс, и да си създадем един дълготраен здравословен режим, най-вече “здравословен и подходящ” за нас режим, наред със качественото, добро за нас хранене, трябва да потърсим и създадем този баланс преди всичко в нашите “Първостепенни Храни”.

За да си възвърнем тази хармония в областите изброени по-горе, понякога може да ни се наложи да извършим промени, някои от които може и да ни плашат, тъй като ще ни заставят да се сблъскаме лице в лице с наште “страхове”. Може би ще се наложи да направим скок в нашата кариера или дори да сменим работа, жилище…може да се окаже че имаме нужда да прекъснем дадени отношения, или дори сантиментална връзка ,която не е за нас…За всеки един от нас тези промени са различни.

Може би някой най-сетне ще се запише на маратон за бягане, на уроци по пеене, рисуване или танци…или може би дори ще се потопи във някакъв вид ритрийт (вид временно оттегляне, уединение, самостоятелно или в група) нейде надалеч!

Също така, както в миналото се оказа и при мен в някои случаи, често настояваме да “разрешим” нашите здравословни оплаквания и проблеми чрез специфичен, строг хранителен режим, или си налагаме да ‘подобрим” нашата физическа форма и хранене, следвайки стриктно най-различни препоръки. Разбира се, ако искаме наистина да подобрим здравето си и да разрешим редица проблеми, един здравословен за нас хранителен режим със сигурност е много важен. Но не е всичко.

Така че, моята покана към вас: когато ви е възможно, отделете си малко време, за да изследвате вашите “Първостепенни Храни”, които ви изброих по-горе. Поспрете се за малко размисъл, за да откриете как бихте могли да се “храните” и от тях!

Къде според вас имате нужда да създадете повече хармония? Къде ви е необходимо да преоткриете отново баланс?

Какви стъпки бихте могли да предприемете, още днес и сега, за да постигнете пълно физическо, умствено, емоционално и духовно удовлетворение?

Всички ние имаме най-различни страхове, но единственото сигурно нещо е, че ако искаме да се развиваме и подобрим, рано или късно ще трябва да се изправим лице в лице с тях!

(Следва продължение)

Искаш ли да разбереш повече за процеса, при който чрез твоята Био-индивидуалност  ще можеш да реализираш  целите си и да подобриш твоето здравословно състояние?

Просто запази твоята безплатна начална консултация тук!

Ето какво може да очакваш само от една първа среща:

  •  40-60 мин сесия в удобно за теб време и пространство (скайп)
  • ще добиеш представа какво значи индивидуална програма, съобразена с твоите потребности и желания;
  • ще се запознаеш с необходимите инструменти които ще ти помогнат да разграничиш това, което те храни на обикновенно, второстепенно ниво, и това което те храни в дълбочина и на първостепенно ниво, отвъд твоята диета;
  • ще откриеш някои от тайните на Интегрираната Нутриционистика – биоиндивидуалният аспект, който чрез здравословната храната балансира цялото ни ежедневие;
  • …..и…има и още но не мога да ти  кажа всичко тук! 🙂 Опитът е най-добрият тест, така че, възползвай се! 🙂

Това е не само индивидуална програма, в допълнение към целият процес това е едно пътешествие, където чрез храната може да откриеш в себе си неподозирани възможности, които никога не си си и представял/а че имаш! Не отлагай Здравето си за утре, за в другиден, за след една седмица… след една година…цял живот! Започни от днес!

Очаквам те!

Сигурна съм, че дори и само тази първа консултация може да има необходимото въздействие, и да ти помогне да предприемеш дълго отлагани стъпки към твоето здраве и щастие.