ЗАХАРТА: голямо удоволствие = много проблеми? А решението?

Пробвали ли сте някога да се храните без да консумирате захар през абсолютно целият ден? И когато казвам без “захар”, имам в предвид не само обичайните “сладости,” а и всички останали храни където тази така “привличаща” ни съставка присъства: всички видове сладки/сладкиши (също и тези “веган” с фурми, мед, агаве или сушени плодове), мед, различните видове подсладители като агаве, кленов сироп, или петмез, шоколад, пресни плодове, сушени плодове, “здравословните” фитнес барчета, сладолед, кремчета, кексчета и бисквити, кроасани, рафинираните въглехидрати (бял хляб, спагети, паста, пица), нишестени храни, чипсове, зрънчовци, плодово кисело мляко, сокове и газирани безалкохолни напитки, бира, вино и всички останали видове алкохол, оцет, различните сосове като горчица, кетчуп и майонеза, соев сос, лютеница и различните видове туршии, някои индустриално произведени колбаси и пакетирани меса, готовите сосове…Ако продължа още малко и няма да остане нищо за ядене, нали? 🙂

Пробвайте да изключите от списъка по-горе храните, които най-често консумирате във вашето ежедневие. Уплаших ли ви? 🙂

Проблемът е не само във захарта, макар че сама по себе си е съставка, която не е полезна за нашето здраве. Проблемът е преди всичко във количеството на консумирания продукт, което се натрупва във нашето ежедневие, тъй като не осъзнаваме че консумираме и храни, където дори и не подозираме че тази захар се “крие”.

Ето ви един “здравословен” пример сутрин, на закуска: малка кофичка обезмаслено плодово кисело мляко, 2-3 препечени филийки с мед, чаша плодов сок. За някой тази закуска може и да изглежда здравословна, но не се взема под внимание че само в киселото мляко, където освен плодовете, които са “захар”, има и отделно добавена захар.

А колко от нас четат етикетите където са посочени хранителните стойности на продуктите които купуват? Преди всичко етикетите на “готовите” храни, като готови сосове, сокове, мусове, бисквити и закуски, въобще пакетираните храни? Знаете ли че само 100гр кетчуп съдържат 23гр захар? И също че често в обезмасленото кисело мляко има добавена захар, за да му се придаде по-добър вкус?

За какво всъщност в индустриалното производство добавят захар, освен като консервант? За да се превърне и възприеме за “храна”, нещо което всъщност нито има вкус на такава, нито е храна.

Нашата ежедневна енергийна нужда, на базата на препоръките на  Световната Здравна Организация (СЗО), са средно 2900кк(кило-калории) за мъже, 2200кк за жени. Според указанията на СЗО в тези калории дневният прием на захар при човек трябва да е еквивалентен на 10% от общатата калорийна стойност на консумираната от него храна, така че при мъжете този прием не трябва да надвишава 290кк, при жената – не повече от 220кк консумирана захар. Всеки грам захар се равнява на около 4кк, така че дневоното препоръчително количество при мъжете не трябва да надвишава 72,5 грама дневно, а при жената – не повече от 55 грама.

Това препоръчано количество включва всички “захари”: глюкоза, фруктоза, сахароза и захарта която изпозваме като подлсадител и/или присъства в съдаржанието на напитките и храните които консумираме.

За деца и подрастващи, тези препоръки се променят, в зависимост от възраста, физическо състояние, физическа дейност и т.н. Например, за едно дете от мъжки пол, на 6 години, което тренира някакъв вид спорт със средно натоварване, дневният енергиен пример е 1660кк. По отношение на консумацията на захар, това означава най-много 40гр на ден.

Пак според препоръките на СЗО, този енергиен прием на захар за деца и възрастни, според последни проучвания беше намален на половина: тоест, ако искаме да сме наистина здрави и да избегнем евентуалните рискове, най-добре би било количеството на консумираната от нас захар да е по-малко от 5% от общия дневен калориен прием. Това означава че за един човек със среден индекс на телесна маса общото количество не трябва да надвищава 25гр. на ден, докато за едно дете е още по-малко – не повече от 20гр. на ден.

И така, връщайки се на закуската: 3-4 препечени филийки съдържат около 7-8гр. захар, в една опаковка плодово кисело мляко от 125гр. има близо 13-15гр., в една малка опаковка сок има около 12гр., една лъжичка мед съдържа около 17гр – събират се общо 51гр. захар само на закуска! Изчисляването на количеството на консумираната от нас захар за целия ден, ако прибавим някакво ядене с хляб, вечерта сме на пица с приятели, и като добавим и малко вино, и десерт, оставям на вас!

Когато се препоръчва да консумираме по-малко захар, целта като цяло е да се намалят рисковете от наднормено тегло, затлъстяване и появата на кариес. Но почти никой не обяснява вредата която тази прекомерна консумация на захар причинява на червата, възпалението и инфекциите на чревния тракт – “пулсиращия център”, отговорен за нашето здраве, и откъдето започват голяма част от нашите здравословни проблеми.

Какви всъщност са тези проблеми, породени от прекомерната консумация на захар?

 • повишава се риска за сърдечно-съдовите заболявания;
 • повишава се рискът за рак и туморни заболявания;
 • повишава се рискът за появата на диабет;
 • зъбен кариес, загниване на зъбите и проблеми с венците;
 • увеличаване на телесно тегло;
 • ускоряване на процесите на стареене и появата на бръчки; високо кръвно налягане;
 • виене на свят;
 • алергии;
 • мигрена;
 • косопад;
 • нарушение на концентрацията, намалено внимание и хиперактивност (особено при съвременните деца), кандида, интестинална кандида, автоимунни заболявания, разстройства и др.

Този списък може още да продължи, но другият проблем е че не осъзнаваме че малко по-малко се пристрастяваме, и ставаме зависими от захарта. Тази зависимост придобиват също и нашите деца. Често ние разсъждаваме така: “Малко захар, може ли пък съвсем без сладко! Ами това ни е в природата, натурално е!” Арсеника също е “натурален продукт” във природата, но въпреки своя “природен” произход не е полезен за нашето здраве. 🙂

Не е “натурална” тази прекомерна консумация на захар в днешно време!

Освен това, тази “захарна” пристрастеност понижава нивата на кръвната захар, защото тялото трябва да изразходва допълнителна енергия, за да се справи и метаболизира тази излишна захар, която често се блокира в черния дроб и затруднява неговата работа. Какво се случва тогава? Понижават се нивата на глюкоза в кръвния поток, усеща се липса на енергия, хронична умора. И какви са обикновенно препоръките за да повишим тази енергия? Още малко захар…заедно с поредното хапче, за да разрешим “проблема”. И влизаме в един затворен кръг – на лекарства, още захар, в резултат се появава стрес, нивата на кортизол в кръвта се повишават, нарушават се хормоналните процеси – стига се до хормонален дисбаланс; сред възможните нежелани ефекти са нарушената функция на щитовидната жлеза (хипертиреодизъм и хипотиреодизъм) – един от примерите за това са така добре познатите ни диагнози на Базедовата болест, при повишена функция, или синдромът на Хашимото при понижена такава.

Всъщност всички видове храни, които оказват негативно влияние върху метаболизма и повишават нивата на кръвната захар, особено и ако поне малко не се упражняваме физически, могат да повредят доста сериозно щитовидната жлеза.

Знаейки тези рискове, не означава да “демонизираме” захарта, а да трансформираме нашето хранене в един осъзнат избор и процес, предприемайки правилните за нас превантивни стъпки, за да си създадем един здравословен начин на живот.

Какво можем да направим? Как да избегнем тези рискове, и да намалим чувствително нашата ежедневна консумация на захар?

Най-напред трябва да знаете че 80-90% от всички полу-готови, готови и пакетирани храни в индустриалното производство съдържат завишено количество захари! Не случайно ги наричат “боклучави храни”.

Така че първо трябва да започнем да избягваме точно този тип храни!!!

Което означава че малко по-малко ще трябва да започнем собственоръчно да си приготвяме храната. 🙂

След това е хубаво да привикнем да проверяваме и добре да четем етикетите на храните които купуваме:

 • проверявайте добре какво е общото количество на захарта – много често, заедно с посоченото количество присъстват гроздов сок, плодов концентрат, фруктоза, царевичен сироп или царевично нишесте, нишесте, глюкоза – всичко това са другите “имена” на захарта, и повишават чувствително общото количество на присъстващите в съответния продукт захари, и трябва да бъдат прибавени и изчислени правилно, като крайна сума на общата стойност;
 • проверявайте и изчислявайте правилно общото количество за цялата порция – много често е посочено количеството на захар само за 100 грама, а всъщност цялата порция, или това което ние ще консумираме, е много повече;
 • изчислявайте също и общата крайна стойност на съдържанието на захар за цялата опаковка;

За нашите сладки “изкушения” можем да изберем някои от следните подсладители, или да изберем продуктите които ги съдържат:

 • стевия;
 • ксилитол;
 • еритритол;
 • сироп от Якон, или прах от Якон (вид растение);
 • сироп от пълнозърнест ориз или оризов малц;

Ако наистина имаме нужда да “подсладим” без захар, или трябва за определен период от време да избягваме малко по-стриктно захарта, то можем да вмъкнем в нашите кулинарни творения следните продукти: кокосово мляко без добавена захар(най-добре домашно приготвено от нас), “месото” на кокосовия орех, (кокосовите стъргортини също са вариант), кокосово олио и/или кокосово масло, кокосовата вода от пресен кокос, печена или задушена на пара тиква, сладък картоф(батата), цял плод.

Ако трябва да изберем дали да изпием прясно изцеден плодов сок, или  да изядем самият плод, по-добрият вариант е да изберем плода. В първия случай, дори и да е екстракт, чрез сока ще поемем само плодовата захар, а като просто изядем целият плод, ще доставим на тялото си пълният спектър от хранителни стойности, добре разпределени между плодовата захар и фибрите. За по-добро храносмилане е препоръчително плодовете да се консумират на гладно, далеч от основните хранения, но не и като десерт.

За тези които желаят да си създадат една солидна основа и да продължат напред в тези “оздравителни” процеси, опитайте следното:

 • откажете се напълно от всички индустрално приготвени, пакетирани сокове и подсладени газирани напитки;
 • вместо плодово кисело мляко или обезмаслено кисело мляко, осмелете се да избере пълномаслено, с гарантирано качество и производство – пълномасленото кисело мляко ще ви засити чудесно с едно далеч по-малко количество, и по желание винаги можете да го подсладите както искате, като добавите малко плодове, малко суров мед и др.
 • избягвайте готовите сосове и приготвените със захар туршии, лютеници;
 • експериментирайте и със “солена закуска” – например яйцата, както и изварата, маслините, авокадото, козето сирене – всички те  са чудесен източник на необходимите ви протеини и здравословни мазнини; Желателно е да присъстват и пресни зеленчуци и зеленолистни;

Не бива да забравяме че храната е удоволствие, и като такова, за да задоволи нашите хранителни нужди пълноценно, е нужно да създадем едно “балансирано” ежедневно меню. Това означава да дадем предимство на достатъчното за нас количество на:

 1. вода (да бъдем добре хидратирани);
 2. зеленцуци;
 3. протеини;
 4. пълнозърнести, зърнени и семена;
 5. плодове;
 6. полезни мазнини (като маслини, зехтин, кокосово олио, авокадо, претопено масло ГХИ, ядки и др.)

Захарта, и по-специално всички онези “сладки” изкушения като сладкиши, сладолед, алкохол и т.н.- това са “удоволствия” които да споделим, чрез които в малки количества да се забавляваме и свързваме с другите, да празнуваме нашите специални моменти. Те не могат да заменят нашето естествено и здравасловно хранене, нито пък са храна за всеки ден – тяхната консумация трябва да е умерена и в синхрон със един здравословен и осъзнат стил на живот, където присъства и полезната за нас физическа дейност.

Вашето Здраве е във вашите ръце – започнете да го създавате от днес!

 

Искаш ли да се справиш със твоите захарни изкушения, без да се лишаваш от “сладките удоволствия”, както и да разбереш повече за процеса, при който чрез твоята Био-индивидуалност  ще можеш да реализираш  целите си и да подобриш твоето здравословно състояние?

Просто запази твоята безплатна начална консултация тук!

 

Ето какво може да очакваш само от една първа среща:

 •  40-60 мин сесия в удобно за теб време и пространство (скайп)
 • ще добиеш представа какво значи индивидуална програма, съобразена с твоите потребности и желания;
 • ще се запознаеш с необходимите инструменти които ще ти помогнат да разграничиш това, което те храни на обикновенно, второстепенно ниво, и това което те храни в дълбочина и на първостепенно ниво, отвъд твоята диета;
 • ще откриеш някои от тайните на Интегрираната Нутриционистика – биоиндивидуалният аспект, който чрез здравословната храната балансира цялото ни ежедневие;
 • …..и…има и още но не мога да ти  кажа всичко тук! 🙂 Опитът е най-добрият тест, така че, възползвай се! 🙂

 

Това е не само индивидуална програма, в допълнение към целият процес това е едно пътешествие, където чрез храната може да откриеш в себе си неподозирани възможности, които никога не си си и представял/а че имаш! Не отлагай Здравето си за утре, за в другиден, за след една седмица… след една година…цял живот! Започни от днес!

Очаквам те!

Сигурна съм, че дори и само тази първа консултация може да има необходимото въздействие, и да ти помогне да предприемеш дълго отлагани стъпки към твоето здраве и щастие.