Депресивно настроение, тревожнoст, безпокойство, апатия, умора – как да си помогнем за по-добро настроение с 5 стъпки.

Със смяната на сезоните и първите студове  дните стават все по-къси, все по-малко се радваме на слънчевите лъчи и все по-рядко се случва да прекарваме време на открито. По принцип все още може да има тук таме и топли дни, със слънце, природата все още е красива, с ярки златисти тонове и цветове, но за някои това може да доведе до спад на тона и настроението, моменти на депресивно състояние, които настъпват все по-често и по-често, с все по-голяма интензивност и продължителност при смяната на сезоните. Това причинява няколко проблема, заедно с факта, че човекът така или иначе вече страда от пониженото си настроение:

 • тъга, депресивни състояния;
 • постоянна тревожност и страх;
 • апатия;
 • умора;
 • косопад;
 • нарушения на съня, безсъние;
 • промени в телесното тегло и апетита;
 • социална изолация – човекът е склонен да се оттегли в усамотение и да ограничи личните си контакти с другите;

Всички тези симптоми могат да представляват така нареченото SAD – сезонно афективно разстройство, което се нарича още “сезонна депресия”.

Защо смяната на сезоните и есента като цяло причиняват SAD? Един от основните фактори е, че липсата на слънчева светлина пречи на правилното функциониране на хипоталамуса, частта от мозъка, която регулира важните механизми на тялото за здраве (глад, жажда, нужда от почивка и др.).

Очевидно това има различни последствия:

 • може да повлияе на производството на мелатонин – мелатонинът е много важен хормон, тъй като регулира цикардния ритъм на тялото (мозъкът го използва като нещо като сигнал, за да информира тялото, че е тъмно и че е време за сън и почивка). Секрецията му се регулира от слънчевата светлина: когато светлинният стимул достигне до ретината, се предава сигнал до епифизата, където се инхибира секрецията му. Тъмнината, от друга страна, стимулира освобождаването му. При хора със SAD мелатонинът се произвежда в по-големи количества, без тялото да може да го освободи;
 • Производство на серотонин: той е един от основните хормони, който влияе на настроението, апетита и съня. Тъй като рез есента имаме все по-малко слънчева светлина за нас, това може да доведе до по-ниски нива на серотонина, улеснявайки депресивното настроение;
 • Извънфазов цикарден ритъм – тялото има свой “вътрешен часовник”, който, за да ни събуди, се настройва със слънчевата светлина, и тъй като през есента и зимата дните са по-къси, този часовник може лесно да се разстрои и човек изпитва повече сънливост през деня.

Тези нарушения са тясно свързани с други последствия: количеството серотонин в организма зависи от наличието на витамин D, който обаче участва в активния синтез на този хормон. Витамин D се синтезира главно от излагане на слънчева светлина. Очевидно намаляването на количеството светлина намалява и производството на витамин D и следователно нивата на серотонин в кръвта.

Друг фактор, допринасящ за SAD, освен сезонните промени, е храненето. Според някои изследвания и научна литература хората, страдащи от SAD, имат склонност да прекаляват с храната, особено вечер и през делничните дни (дори и през нощта), като предпочитат така наречената “комфортна храна” – различни сладкиши, храни с високо съдържание на захари и сол, закуски и кексчета, които всъщност не само че не са здравословни, но и компрометират здравословната форма/тегло. Освен това поради SAD някои хора, особено под стрес, са по-склонни да изпитат така наречения емоционален глад и са склонни да се хранят с тези „комфортни храни“, особено когато изпитват емоции като тревожност, страх, гняв, фрустрация…

В едно научно проучване от декември 2012 г. във „Journal of Medicine and Life – Медицинско списание на Живота”, озаглавенo “Храненето и депресията начело на първа линия в прогреса”, с авторите Мария Ладея и Теодора Попа от Клиничната болница по психиатрия в Букурещ, Румъния, пише че депресията е неоспоримо свързана с храненето, както предполагат нарастващите доказателства от изследвания в невропсихиатрията. Адекватният прием на добри калории, здравословни протеини, омега-3 мастни киселини и всички основни витамини и минерали са от първостепенно значение за поддържането на добро психично здраве. Освен това наскоро беше потвърдена връзката между т.нар. храни от “Fast Food” – т. нар. вериги за бързо хранене, и депресията. Научните доказателства ясно показват, че глобалната епидемия от депресия и тревожност, която нарасна експоненциално през последните три десетилетия, може да бъде свързана с личната диета и хранителния дефицит на витамини и минерали.

В това дори липсата на физическа активност не помага – заседналият начин на живот не само благоприятства проблемите със загубата на тегло, но и отново ни лишава от ценна слънчева светлина.

Как можем да се справим с тези проблеми чрез естествени средства/добавки?

На първо място, можем да се съсредоточим върху настоящия си хранителен режим и начин на живот.

Погрижете се за чревния тракт, като се ориентирате към диета, която благоприятства намаляването на възпалението и токсичността в организма.

Знаете ли, че според най-новите проучвания сред различните фактори, които са свързани с по-голямата ни склонност към депресивни състояния, е мозъчното възпаление? Също така, според някои проучвания и изследвания това състояние от своя страна се дължи на хранителни дефицити, а също и на натрупване на излишни токсини. Тази ситуация, ако продължи с течение на времето, може да улесни лошата памет, трудното възприемане по-бавното обработване на информацията и така наречената мозъчна мъгла.

Това е така, защото хората, които са склонни да страдат от депресия също така са склонни да имат и по-високи нива на цитокини, про-възпалителни молекули, в мозъчната си тъкан. Дисбалансът на цитокините в централната нервна система или дори на системно ниво може да причини разстройства на настроението.

Тъй като чревен тракт и мозък са тясно свързани, понякога можем да говорим за възпаление на мозъка, но това неизбежно е свързано с възпаление на червата (на чревния тракт, не случайно наречен “втори мозък”) и изобщо в целия организъм. Спокойно можем да кажем, че подобрявайки здравето на чревния тракт, ние подобряваме и здравето на мозъка.

Започнете “противовъзпалителен режим” – внимавайте за глутена

Една от многото съпътстващи причини за това възпаление, както в червата, така и в мозъка, е глутенът. Глутенът е протеиновата молекула, която се намира главно в различните видове пшеница, ечемик, ръж, спелта и камут, въпреки че в последните две процентът на глутен е много нисък, но все пак присъства. Освен това, глутенът се намира„скрит“ в много храни, дори и в месото – обработеното месо от типа на салами луканки или смес за кайма в индустриалната мрежа, в много вегански и вегетариански готови храни, в много пакетирани закуски  (не се заблуждавайте от факта че на тях пише “био”!)и т.н. Тази протеинова молекула полепва към стените на червата, причинявайки възпаление на този тракт. Това от своя страна променя плътната комуникационна мрежа между червата и мозъка, като по този начин причинява невро-възпаление. В областта на науката и храненето от няколко години все повече изследвания и научна литература свързват чувствителността към глутена с нарушения на неврологичната система, като тревожност и депресия.

И така, можем да започнем от храненето по следния начин:

 • от една страна, като изберем здравословни източници, без глутен, поне за определен период, за да започнем облекчаване на хроничните възпаления в тялото;
 • от друга страна, като избираме онези храни, които са здравословни и богати на хранителни вещества, витамини и минерали, включително биологични природни средства и добавки, които по възможност съдържат ензими.

1.  Увеличете нивата на глутатион за облекчаване на възпалението

За да започнем да облекчаваме тези симптоми, аз ви предлагам един прекрасен комплект от хранителни добавки, напълно естествени и обогатени с етеричните масла на ДоТерра, както и богат на хранителни вещества, витамини и минерали, необходими за здравето на цялата ситема  тяло-емоции-ум, което е LLVLife Long Vitality Pack от DoTerra, който е ичаст отняколко научни изследвания и проучвания за депресия и тревожност, със отлични резултати.

Но бих искала да изследвам това ценно трио добавки чрез източниците му на една жизненоважна за нашето тяло молекула, която действа като едно от най-мощните противовъзпалителни средства в тялото – кралицата на антиоксидантите, глутатиона.

 

 

Когато говорим за противовъзпалителните свойства на всяка храна или хранително вещество, това е молекулата, наречена глутатион, която играе много мощна и важна роля, но често остава незабелязана и необсъждана.

Колкото по-голямо е количеството глутатион в нашият организъм, толкова по-добра е защитата ни срещу различни инфекции (вирусни и гъбични) и срещу всякакви клетъчни мутации.

Глутатионът е от съществено значение както за оптималното функциониране на имунната ни система така също и за процесите на детоксикация на тялото.

В нашият организъм глутатионът е най-концентриран в черния дроб, където предпазва хепатоцитите от особено токсични молекули от екзогенен или ендогенен произход (генерирани по време на метаболизма на някои ксенобиотици, като някои лекарства, например парацетамол ). В този случай глутатионът, веднъж конюгиран с токсични метаболити по ензимен или неензимен начин, не може да се регенерира толкова лесно (отчасти се елиминира, главно по жлъчния път, а отчасти претърпява допълнителни метаболизации).

Поради това прекомерната концентрация на токсични вещества в черния дроб може да намали драстично тъканните нива на глутатион, което води до тежко увреждане на черния дроб. Не е изненадващо, че  редуцираният глутатион се прилага интравенозно като директен и “бърз” антидот при отравяне с парацетамол.

Ако имаме недостиг на глутатион, който, както се досещате, се дължи главно на лошо хранене и хранителни дефицити, начин на живот и натрупани токсини, тогава нашето тяло не може да се справи с оксидативния стрес, който се случва ежедневно. Това нарушава баланса на свободните радикали, което пък от своя страна води доувреждане на клетките.

Молекулата, наречена глутатион, буквално защитава нашите клетки отвътре навън по доста очевиден и научно наблюдаван начин и със сигурност много от нас имат голяма нужда от тази защита.

Полезните свойства на глутатиона са много:

 • бори се с оксидативния стрес (излишък от свободни радикали), който играе роля в появата на заболявания като рак, туморни  и всякакви хорнични възпаления, мозъчно увреждане и редица други здравословни проблеми;
 • контролира възпалението: проучвания показват, че дефицитът на глутатион е свързан с увеличаване на възпалението на организма
 • поддържа имунната система: много хронични заболявания, както и лошия имунитет, са свързани с ниските нива на глутатион;
 • защитава здравето на сърцето: сърдечно-съдовите заболявания са благоприятствани от оксидативния стрес в сърдечните тъкани; глутатионът може да намали свободните радикали и да помогне за предотвратяване на инсулт или инфаркт;
 • забавя стареенето: излишните свободни радикали могат да увредят тялото и да ускорят процеса на стареене; освен това, самото стареене е свързано с по-ниски нива на глутатион;
 • предпазва костите от стареене: увеличаването на оксидативния стрес при възрастни хора може да направи костите по-крехки и да допринесе за остеопороза
 • поддържа настроението: хората с депресия имат ниски нива на глутатион; ниски нива на глутатион също са наблюдавани при хора с: шизофрения обсесивно-компулсивно разстройство; аутизъм; ADHD;
 • предпазва мозъка от невродегенеративни заболявания: например при мишки с болестта на Алцхаймер увеличаването на глутатиона изглежда подобрява паметта, намалява натрупването на плаки в мозъка и подобрява общите симптоми; хората с Паркинсон също имат ниски нива на глутатион в мозъка;
 • предотвратява усложненията от диабета: наблюдават се по-ниски нива на глутатион при хора с диабет; в резултат на това натрупването на вредни свободни радикали причинява много усложнения, като сърдечни проблеми, увреждане на мозъка и нервите. Увеличаването на глутатиона може да предотврати или ограничи тези проблеми при хора с диабет;
 • предпазва черния дроб: Глутатионът е важен за детоксикацията на черния дроб и защитата на неговите антиоксидантни системи

Как можем да повишим нивата на глутатион, за да позволим на тялото да инициира едновременно противовъзпалителен и клетъчен (включително имунен) защитен процес?

На първо място, както казахме, трябва да насочим вниманието си върху нашият актуален хранителен режим.

Но има и други фактори, които е необходимо да вземем под внимание, и които силно влияят на качеството на почти всички храни в хранителните магазини. Днес всичко – месо, плодове, зеленчуци – се превозва на дълги разстояния и се съхранява по складове и хладилници за дълги периоди от време и това може да доведе до понижаване, почти до изчерпване, на витамините и минералите в тези храни, включително ценните витамини от група В, така необходими за мозъчната функция и за поддържане на централната нервна система . Така също и повечето от днешните методи за производство и преработка на храните спомагат за обедняването на почвата, което пък води до изчерпването или понижаването на техния витаминно-минерален ресурс.  Например сега има генетично модифицирани култури с цел подобряване на външния вид и увеличаване на добивите, но за съжаление хранителната им стойност не се увеличава, а нопротив – тъкмо обратното. Също така, все по-високите нивата на замърсяване на околната среда и на токсините в тялото задължават организма ни да използва повече хранителни вещества от нормалното (като антиоксиданти) за детоксикация и елиминиране на вредните съставки.

И в следствие за много хора здравословния хранителен режим може да не е достатъчен – тялото с напредналите си състояния на различни заболявания, а и заради напредването на възрастта, има все по-намален капацитет за производство и синтез на глутатион.

Дори и тези, които се хранят добре и спазват здравословна диета, могат да намерят допълнителна подкрепа от интегрирано хранене чрез някои добавки.

В триото добавки LLV – Life Long Vitality Pack of DoTerra, които са толкова богати и комплексни на минерали, витамини и хранителни вещества, за да разрешат нашите дефицити и да имаме правилното подхранване на целия организъм тяло-ум-емоции, има много мощни източници, които стимулират синтез-а и повишават нивата на глутатион в организма:

Бял трън, екстракт от куркума, L-карнитин (който освен нивата на глутатион повишава и нивата на GABA – наречен хормон на спокойствието) Астаксантан, липоева киселина;

Цинк, всички витамини от група В, естествен фолат, селен, витамин С, Е, А, витамин D, Омега3 (ко-фактори за синтеза на тази молекула);

Етерични масла от DoTerra: кимион, див портокал, тамян, карамфил;

Това са само част от всичко, което LLV съдържа и предлага, но изследвайки това трио добавки от гледна точка на повишаване на нивата на глутатион и стимулиране на производството му в организма, аз ви изнесох само някои от предимствата на LLV и основните източници, които съдържа, на тази молекула. Всъщност свойствата на целият комплект са още по-богати и по-комплексни, но за това следващия път.

Когато приемаме някаква хранителбна добавка, за оптималното и усвояване от организма се нуждаем от две основни неща:

 • присъствието на ензими – те са “превозното средство”  което “транспортира” всички хранителни вещества, иначе тялото не усвоява добре (дори нищо). Когато ви предписват мултивитамини добре е да ги приемате заедно с ензими;
 • добавката е “бионалична” – бионаличността представлява скоростта, с която дадено вещество, като лекарство, хранително вещество или добавка, се абсорбира от организма; това е параметър, който подчертава важен аспект при оценка на ефективността на добавката.

С LLV не е нужно да купувате допълнително друга ензимна добавка или други ко-фактори, които улесняват усвояването и терапевтичния процес – LLV е бионаличен и съдържа и ензими, което улеснява на 100% усвояването и полезното му действие върху организма.

2.  Приемайте етерични масла от грейпфрут, тамян и копайба (copaiba) – за да стимулирате производството на глутатион приемайте тези масла вътрешно, а за повдигане на настроението и за третирането на депресивни състояния, тревожност или умора – използвайте ги на ароматно ниво (вдишване, дифузия) и/или разредени на локално ниво (масаж).

Друг начин за повишаване на нивата на глутатион е чрез прием на определени етерични масла (когато са 100% чисти и безопасни, следователно – на Doterra), по-специално чрез етеричното масло от грейпфрут!

Етеричното масло от грейпфрут е едно от най-богатите масла на D-лимонен – ​​95-98% чистота и именно D-лимоненът възстановява нивата на глутатион в нашите клетки. Другото интересно нещо за грейпфрута е, че подпомага способността на черния дроб да създава антиоксиданти. Повече антиоксиданти = по-добър отговор на стреса в тялото и по-малко кортизол – хормонът на стреса, който създава хаос в нервната ни система, засягайки надбъбречната ни функция и допринасяйки за наддаването на тегло и преждевременно стареене.

Според д-р Хил, лекар и един от основателите на DoTerra, за да възстановим глутатиона в организма, трябва да приемаме до 20-а капки грейпфрут на ден, най-добре във вода или плодови и зеленчукови екстракти или смутита (не повече 3-4 капки наведнъж).

И тук споделям един много интересен фактор – добавянето на етеричните масла от копайба + тамян към грейпфрут, според д-р Дейв Щойер, създава перфектния тоник за цялото тяло. Тези три масла работят заедно в перфектна синергия, за да третират системното възпаление в тялото, плюс, приемани под езика, те насърчават релаксацията и подхранват и регенерират мозъчните клетки.

Клетъчното възпаление е в основата на всички заболявания. Колкото повече действаме за да насърчаваме здравословния противовъзпалителен отговор в тялото, толкова повече организмът ни е подготвен и подсилен, за да се справи със стреса, токсините от замърсеният въздух и забързаното темпо на ежедневието.

Копайба, тамян и грейпфрут поддържат здравето на надбъбречните жлези, като регулират производството на кортизол, подпомагат детоксикацията на черния дроб и предпазват черния дроб от вредни химикали. В допълнение, те поддържат здрава ендокринна система чрез регулиране на производството на хормони, поддържат имунната система, поддържат здрава нервна система и мозъчна функция, регулират правилното производство на невротрансмитери. Тези три масла могат да подхранват и защитават всяка система в тялото ни, което е просто страхотно. Както казва д-р Дейв “тези три масла са изклчително мощно средство за постигане на абсолютен мир над цялото тяло”.

Можете да ги разделите – вземете копайба + тамян под езика, по една капка от всяко, поне сутрин и вечер, през деня може да пиете масло от грейпфрут, или вземете и трите сутрин под езика и след това изберете дали да пиете по време на деня само грейпфрут, или да добавите и копайба и тамян.

Освен това етеричните масла от копайба и тамян имат антидепресивни свойства – предизвикват спокойствие, релаксация, облекчават тревожността и поддържат настроението, докато етеричното масло от грейпфрут има ободряващи и тонизиращи свойства и е носител – като всички цитрусови етерични масла – на добро настроение.

Други етерични масла, които са много богати на лимонен и стимулират производството на глутатион в организма са етеричното масло от див портокал и мандарин (лимонен до 95%), лимон (лимонен до 70%), лайм (лимонен до 50%) и изобщо всички етерични масла от цитрусови плодове .

3.  Оптимизирайте добрият баланс на бактериалната флора

За добро бактериално здраве предлагам PB Assist +

Връщайки се към нашите скъпоценни черва, по пътя на противовъзпалителните и антидепресивните средства, е от съществено значение да интегрираме пре- и пробиотиците, за да възстановим баланса на бактериалната флора.

Както казахме, мозъкът и червата са тясно свързани и поддържането на втория мозък е важно не само за подобряване на настроението, но и за предотвратяване и намаляване на мозъчното възпаление. В допълнение към адекватното хранене за поддържане на правилния баланс на чревната бактериална колония, богато на противовъзпалителни храни и хранителни вещества, добри мазнини и храни, богати на пре- и пробиотици, можете да приемате и пробиотик, в случай че червата ви са в дисбаланс от известно време.

Както отбелязахме по-рано, депресивните състояния са силно свързани с хранителни дефицити и понякога причината за това, поради възпалителни процеси в организма, е неъсвояването или недоброто усвояване на хранителните вещества. Пробиотиците помагат за оптимизиране на здравето на червата и подобряване на усвояването на хранителните вещества чрез намаляване на чревното възпаление. Когато чревното възпаление намалява, то също така намалява и причинните фактори на възпалението в мозъка и помага за подобряване на настроението.

За ребалансирането на микробиота препоръчвам PB Assist + или GX Assist в комбинация с PB Assist +, ако чревният тракт се нуждае от по-дълбока детоксикация, за да възстанови храносмилателния баланс.

PB Assist + е патентована формулировка от пребиотични фибри и шест избрани щама пробиотични микроорганизми, съдържащи се в специална двойна растителна капсула. Освобождава 6 милиарда CFU/g живи и активни пробиотични култури и FOS пребиотици (фруктолигозахариди), водоразтворими фибри, които стимулират и оказват благоприятно действие върху чревната флора. Системата с двойна капсула с контролирано освобождаване е проектирана да предпазва пробиотичните култури от стомашните киселини като по този начин могат да оцелеят на 100 % чрез преминаването им в стомаха и да бъдат директно разтворени (доставени) в чревния тракт. В повечето хранителни добавки от пре и пробиотици при вътрешното им приемане голяма част сгубят заради стомашната киселина (тъй като се разтварят директно в стомаха), и само една малка част достига до чревния тракт. При PB Assist + доставката на 100% е гарантирана, и чрез тази хранителна добвака имате безопасен и ефективен начин да осигурите на храносмилателната и имунната система добре познатите предимства на пробиотиците.

4.  Подобрете качеството на съня и нощната почивка с етеричното масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула е отличен съюзник за по-добър сън — ползите от това растение са многобройни, но е известно преди всичко със своите успокоителни и седативни свойства в случаи на безсъние и трудно заспиване, и тъй като успокоява ума, също подхранва и действа тонизиращо – спокойният ум е по-концентриран и внимателен ум. Балансира емоционалното състояние благодарение на антидепресантните си свойства. Според изследвания, благодарение на някои от неговите компоненти, като линалоол, това етерично масло има много положителни ефекти при депресивно настроение.

Сънят е от съществено значение за регенерирацията на тялото а и за да му позволи да изпълни някои функции, които не може да изпълнява през деня. Той активира например глимфната система, която позволява детоксикация на мозъка и нервната система и изпомпването на токсичния материал от лимфната система, към която е свързана, за правилното изхвърляне на излишните токсини.

4-седмично проучване на група млади колежани изследва ефектите на аромата на етерично масло от лавандула върху съня и депресията и установява, че 60% от участниците виждат подобрение при безсънието, трудното заспиване, качеството на съня, докато при 100 % облекчава симптомите на депресия.

За да подобрите съня по време на смяната на сезоните и при влошаване на настроението, препоръчвам етерично масло от лавандула, което можете да използвате в аромата на дифузера вечер за насърчаване на релаксация и/или за противодействие на тревожност и депресия. Можете да поставите няколко капки в дифузера в спалнята или в стаята, в която седите вечер или през деня. Ако харесвате аромата му, опитайте също да нанесете 2 капки върху възглавницата или разредени под петите и върху пулса на китките. Ще ви помогне да спите по-добре.

5.  Движете се и медитирайте

При наличие на подтиснатост, апатия, раздразнителност и тъга последното нещо, за което мислим, е да се движим или да медитираме и често се затваряме в себе си и не сме в състояние да сме заедно с другите, като в същото време затрудняваме и достъпа на другите до нас.

За да балансираме настроението и да подобрим здравето като цяло не можем да разчитаме само на “физически” средства – хранене, добавки и масла… Има някои много ценни и винаги жизненоважни “храни”, които ни “хранят” – те също подхранват ума и сърцето – по съвсем различен начин, в дълбочина, до която физическата храна не може да достигне.

Движете тялото си! Проучванията и изследванията, които показват че физическата активност – особено на открито –  е от голяма полза за цялата система тяло-ум-емоции, не са от вчера и нашите предци също са знаели това много добре. Физическата активност ни помага да поддържаме здравословно тегло, предпазва ни от различни заболявания, като сърдечносъдовите, рак и диабет, понижава кръвното ни налягане, подобрява качеството на съня, подобрява храносмилането и стимулира процесите на пречистване на черния дроб и лимфната система, значително намалява нивото на стрес, на напрежението и на депресията: упражненията произвеждат и хормона на щастието – серотонин. Серотонинът действа ободряващо не само върху цялото тяло, но и върху емоционалното състояние, а знаем, че страдащите от депресивни състояния имат най-ниски нива на серотонин. Ето начин да стимулираме производството на този ценен хормон.

Не сме длъжни да се мъчим с кой знае какви сложни упражнения – достатъчна е и обикновена разходка, за някои бърза, за други по-спокойна и бавна, на открито. Едно от основните предимства, освен подобряването на тонуса на тялото, е че ни позволява да останем на открито, наслаждавайки се на светлината, дори и в сивите дни. Това “освежава” ума и съответно подобрява настроението и качеството на съня.

Медитирайте – учените са провели изследвания, в които твърдят, че средният човек като цяло има около 70 000 мисли на ден!

Отделете малко време, за да размишлявате върху мислите, минаващи през ума ви. Положителни и мотивиращи ли са? – “Днес ще бъде прекрасен ден.” Или са отрицателни и контропродуктивни? – “Днес нямам енергия да посрещна деня.”

Медитацията ще ви помогне да забавите ума си от забързанато ежедневие, позволявайки на интуицията ви да изплува и така да бъдете в синхрон с вашата истинска натура, която в основата си е спокойна и слънчева.

Според няколко проучвания и изследвания, в допълнение към психичното здраве и емоционалните ползи, медитацията може да помогне при лечението на:

 • Алергии;
 • Тревожни разстройства и/или пристъпи на паника;
 • Астма;
 • Лоши хранителни навици, например преяждане поради емоционални причини;
 • Депресия;
 • Хронична умора;
 • Сърдечни заболявания – сърдечно-съдови нарушения и др.
 • Високо кръвно налягане;
 • Хронични болки
 • Проблеми със съня
 • Злоупотреба и зависимости от наркотични вещества и алкохол

Не на последно място, чрез медитация тялото ни е в състояние да освободи GABA – ценния „хормон на спокойствието“.

В заключение можем да кажем, че храненето, депресията и тревожността са свързани.

Резултатите от проучването вурху LLV предполагат възможността да има връзка между храненето (LLV – LifeLong Vitality), депресията и тревожността. Тези констатации са в съответствие с други предварителни изследвания и проучвания за храненето и депресията, включително и предишно проучване върху LLV, (Parker, 2013).

Въпреки че има и много външни причини, които могат да допринесат за депресията (психологически проблеми, травми, семейна среда, промени в живота и т.н.), виждаме че има и редица хранителни фактори, които могат да допринесат за депресивните симптоми.

Депресията не се причинява само от един фактор и изследванията ни казват, че правилното хранене и попълването на липсващите хранителни дефицити може да бъде положителна стъпка в правилната посока.

Според уебсайта на NHS (Национална здравна служба в САЩ) научаваме, че е възможно дефицитите на някои витамини, минерали, аминокиселини и мастни киселини да са свързани с нашето емоционално здраве (NHS, 2014). Днес много  медицински уебсайтове (заедно с NHS) съветват хората с лека депресия и тревожни състояния да обърнат внимание и на храненето си, за да си помогнат при тези симптоми

“Храненето е един от важните фактори за нашето психично здраве”, казва в една конференция Андрю Маккълоу, управляващ директор на Mental Health Fondation – Фондацията за психично здраве в САЩ (Уилямс, 2014). Маккълоу казва още и че влиянието на диетата върху депресията е подценено. През следващото десетилетие се очакват по-нататъшни изследвания и проучвания в тази област, за да се дадат по-конкретни отговори за хората с психични разстройства.

За в момента спазването на добре балансиран хранителен режим и стил на живот, с интеграцията на добавки за по-оптимално здравословно хранене и популване на хранителните дефицити може не само да подобри емоционалното ни състояние, но и да ни осигури много по-комплексни резултати и ползи за целият организъм.

 

Източници и научна литература:

LLVhttps://3stepsolutions.s3.amazonaws.com/assets/custom/000668/documents/Essentially%20Happy.pdf – the impact of LLV on depression

https://www.youtube.com/watch?v=Wbw5vazK4Ew

https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-015-0853-7

https://www.mygoodnessessentials.com.au/blog/2018/7/26/three-essential-oils-for-whole-body-support/

Impact of Zinc, Glutathione, and Polyphenols as Antioxidants …https://www.mdpi.com › 3

Impact of Zinc, Glutathione, and Polyphenols as … – MDPIhttps://www.mdpi.com ›

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-increase-glutathione#TOC_TITLE_HDR_7

https://www.starospharma.it/relazione-virus-e-glutatione/

Chen J, Okimura K, Yoshimura T. Light and Hormones in Seasonal Regulation of Reproduction and Mood. Endocrinology. 2020 Sep 1;161(9):bqaa130.

Munir S, Abbas M. Seasonal Depressive Disorder. 2021 Mar 30. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–.

Yang Y, Zhang S, Zhang X, Xu Y, Cheng J, Yang X. The Role of Diet, Eating Behavior, and Nutrition Intervention in Seasonal Affective Disorder: A Systematic Review. Front Psychol. 2020 Aug 4;11:1451.

[Opie RS, O’Neil A, Jacka FN, Pizzinga J, Itsiopoulos C. A modified Mediterranean dietary intervention for adults with major depression: Dietary protocol and feasibility data from the SMILES trial. Nutr Neurosci. 2018 Sep;21(7):487-501.

Morris G, Berk M. The many roads to mitochondrial dysfunction in neuroimmune and neuropsychiatric disorders. BMC Med. 2015 Apr 1;13:68.

López V, Nielsen B, Solas M, Ramírez MJ, Jäger AK. Exploring Pharmacological Mechanisms of Lavender (Lavandula angustifolia) Essential Oil on Central Nervous System Targets. Front Pharmacol. 2017 May 19;8:280.

Lee IS, Lee GJ. [Effects of lavender aromatherapy on insomnia and depression in women college students]. Taehan Kanho Hakhoe Chi. 2006 Feb;36(1):136-43. Korean.

Huang R, Wang K, Hu J. Effect of Probiotics on Depression: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2016;8(8):483. Published 2016

Kabat-Zinn, J., Massion, A. O., Kristeller, J., Peterson, L. G., Fletcher, K. E., Pbert, L., Lenderking, W. R., & Santorelli, S. F. (1992). Effectiveness of a meditation-based stress reduction program in the treatment of anxiety disorders. American Journal of Psychiatry, 149(7), 936–943.Retrieved from http://ajp.psychiatryonline.org/doi/abs/10.1176/ajp.149.7.936

Zgierska, A., Rabago, D., Zuelsdorff, M., Coe, C., Miller, M., & Fleming, M. (2008). Mindfulness meditation for alcohol relapse prevention: A feasibility pilot study. Journal of Addiction Medicine, 2(3), 165–173.Retrieved from http://journals.lww.com/journaladdictionmedicine/ Abstract/2008/09000/Mindfulness_Meditation_for_Alcohol_Relapse.9

Kristeller, J. L., & Hallett, C. B. (1999). An exploratory study of a meditation-based intervention for binge eating disorder. Journal of Health Psychology, 4(3), 357–363. Retrieved from http://hpq.sagepub.com/content/4/3/357.short

Ramel W., Goldin, P. R., Carmona, P. E., & McQuaid, J. R. (2004). The effects of mindfulness meditation on cognitive processes and affect in patients with past depression. Cognitive Therapy and Research, 28(4), 433–455.Retrieved from http://link.springer.com/article/10.1023/B:COTR.0000045557.15923.96

Miller, J. J., Fletcher, K., & Kabat-Zinn, J. (1995). Three-year follow-up and clinical implications of a mindfulness meditation-based stress reduction intervention in the treatment of anxiety disorders. General Hospital Psychiatry, 17(3), 192–200. Retrieved from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/016383439500025

Lazar, S. W., Bush, G., Gollub, R. L., Fricchione, G. L., Khalsa, G. , Benson, H. (2000). Functional brain mapping of the relaxation response and meditation. NeuroReport, 11(7), 1581–1585.Retrieved from http://journals.lww.com/neuroreport/Abstract/2000/05150/ Functional_brain_mapping_of_the_relaxation.41MacLean, C. R. K., Walton, K. G., Wenneberg, S. R., Levitsky, D. K., Mandarino, J. P., Waziri, R., Hillis, S. L., Schneider, R. H. (1997).

Effects of the transcendental meditation program on adaptive mechanisms: Changes in hormone levels and responses to stress after 4 months of practice. Psychoneuroendocrinology 22(4), 277–295.Retrieved from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306453097000036

Melnick, M. Meditation health benefits: What the practice does to your body.(2013). The Huffington Post. Retrieved from http://www.huffingtonpost.com/2013/04/30/meditation-health- benefits_n_3178731.html

 

Искаш ли да разбереш повече за процеса, при който чрез твоята Био-индивидуалност  ще можеш да реализираш  целите си и да подобриш твоето здравословно състояние?

Просто запази твоята безплатна начална консултация тук!

Ето какво може да очакваш само от една първа среща:

 •  40-60 мин сесия в удобно за теб време и пространство (скайп)
 • ще добиеш представа какво значи индивидуална програма, съобразена с твоите потребности и желания;
 • ще се запознаеш с необходимите инструменти които ще ти помогнат да разграничиш това, което те храни на обикновенно, второстепенно ниво, и това което те храни в дълбочина и на първостепенно ниво, отвъд твоята диета;
 • ще откриеш някои от тайните на Интегрираната Нутриционистика – биоиндивидуалният аспект, който чрез здравословната храната балансира цялото ни ежедневие;
 • …..и…има и още но не мога да ти  кажа всичко тук! 🙂 Опитът е най-добрият тест, така че, възползвай се! 🙂

Това е не само индивидуална програма, в допълнение към целият процес това е едно пътешествие, където чрез храната може да откриеш в себе си неподозирани възможности, които никога не си си и представял/а че имаш! Не отлагай Здравето си за утре, за в другиден, за след една седмица… след една година…цял живот! Започни от днес!

Очаквам те!

Сигурна съм, че дори и само тази първа консултация може да има необходимото въздействие, и да ти помогне да предприемеш дълго отлагани стъпки към твоето здраве и щастие.