Да се храним здравословно и да бъдем във форма е Био-Индивидуално!

Какво всъщност означава “Био-Индивидуалност”?

Как да се храним според нашите индивидуални потребностти и уникалност,

за да се наслаждаваме на добро здраве и физическа форма?

 

Терминът “био-индивидуалност” може да предизвика различни разбирания за значението на тази дума. Всички знаем, какво означава „индивид“ или „индивидуалност“, но тук просто поставяйки „био“ отпред, ще задълбочим малко повече темата за био-индивидуалността.

През 1956 г. Роджър Уилямс, известен американски биохимик (известен е с откриването и изолирането на фолиевата киселина и с ролите си в откриването на пантотеновата киселина, витамин В6 и липолитичната киселина), публикува книгата  „Биохимична индивидуалност “, заявявайки, че индивидуалността прониква във всяка клетка от човешкото тяло. Тази книга задълбочено изследва как индивидуалните разлики в анатомията, метаболизма, състава на телесните течности и клетъчната структура влияят на здравето ни като цяло. Всеки човек, пише Уилямс, има генетично определени и силно индивидуалистични хранителни нужди.

От какво зависят тези нужди?

Преди всичко обаче бих искала да подчертая нещо много важно: био-индивидуалността се основава на човешката личност, а не на теорията на най-различни концепции.

Ако някакъв тип диета или хранителен режим “работи” добре за нас днес, не е казано че след 3 месеца, една година или повече, ще ни се отразява по същия начин.

Така че не става въпрос само да открием кой хранителен режим е добър за нас, но и да се научим да слушаме тялото си. Всичко в живота постоянно се променя, природата, сезоните и т.н… Ние също .. И ето, въпросът е че повечето хора понякога това, от което най-много се страхуват, е промяната. Една голяма част от нас вероятно бихме искали нещата да си останат такива, каквито са. Но когато проумеем, че всичко е в непрекъсната промяна, тогава има смисъл и диетата ни също да е в синхрон с този процес.

Например всички се храним различно през почивните дни, в сравнение със храненето ни през седмицата. Всяка диета, която не препоръчва различен начин на хранене според сезона, всъщност пропуска една много важна стъпка. Повечето диети за отслабване не вземат в предвид различните хранителни нужди във един здарвословен режим, въз основа на пол и възраст, няма точен начин на хранене, който да е еднакво добър за всички.

Чрез концепцията за био-индивидуалността хората могат да се научат как да слушат себе си и това ново слушане се отразява на живота им, на техния избор, не само за храна но и за всичко останало – а това е много по-важно от целтта просто да свалим няколко килограма или да следваме специфична диета за отслабване.

От какво зависи нашата био-индивидуалност?

Можем да кажем че съществуват доста аспекти които определят нашата био-индивидуалност, защото всеки от нас е уникален, така че е много по-важно да уважаваме своята уникалност, преди да помислим за храненето. Но ако искаме да се ориентираме, можем да кажем, че здравословният хранителен режим трябва да се основава на същността на самия човек, а не на теорията, не на абстрактна концепция, и точно това наричаме „био-индивидуалност“. Здравословната храна за даден индивид може да бъде точно обратното за някой друг, намирането на здравословна диета трябва да се базира на пол, възраст, раса, културен произход (също и местоживеене), кръвна група, метаболизъм, ниво на физическа активност.

С тази концепция Интегративната Нутриционистика или така нареченото “интегративно хранене”  има за модел и уважава самият индивид, защото това, което се прави най-много, е да се има за модел и да се взима под внимание изключително и единствено само теорията. Теорията приложена върху отделният индивид много често се проваля (диетите не вършат работа) и тогава съответния човек дори се чувства “неспособен” да спазва режими, а това не е добра основа за да се премине към по-здравословен начин хранене и живот.

Да се ​​чувстваш добре и да се храниш добре е био-индивидуално.

Можем да хвърлим бърз поглед върху модните тенденции на различни диети, хранителни концепции и режими – например през 70-те се ядяха много повече въглехидрати, през 80-те малко мазнини, в началото на двадесет и първи век диетата ни стана много богата на протеини. Чудя се дали всеки експерт или хранително гуру, чиято теория е била повече или по-малко успешна в споменатите периоди, може да потвърди на практика, че предложената от тях диета е подействала за абсолютно всички пациенти еднакво добре?  Дали са обърнали достатъчно внимание на факта, че жената се храни по различен начин от мъжа? Че децата, юношите и възрастните хора имат различни предпочитания и нужди?

Един от основните фактори, определящи биоиндивидуалността, е културният ни произход, нашите предци. Ако някой е от японски произход, много вероятно е диетата, съставена предимно от ориз, зеленчуци и риба, да му бъде от голяма полза. Храносмилателната система на друг който е индиец,  ще работи най-добре когато менюто е от ориз басмати, бобови растения, къри, пикантни ястия. Трети пример, африканците: те имат диета, богата на бобови растения, зърнени храни, животински протеини, сладки картофи и зеленчуци. Тези народи, поради горещия климат, нямат възможност за производство на мляко и млечни продукти. Млякото не е дори част от традиционната им диета, поради което и много африканци могат да проявят непоносимост към лактоза.

Изучавайки по-задълбочено всичко което се отнася до здравословни диети, отслабване, хранителни режими, кулинарни тенденции и т.н, разбрах, че в живота, а също и в храненето, никога нищо не е само бяло или само черно.

Например в България не си даваме сметка как се е развил нашият микробиом въз основа точно на културният ни произход и местоположение като климат и природни условия. Тъй като от дълги години живея в чужбина, тази характеристика беше едно от първите неща, които изпъкнаха в живота ми. Замислете се как са се хранили в миналото нашите предци? Каква роля са имали, и все още имат в храненето ни киселото мляко, лука, чесъна, суровите зеленчуци под формата на най-различни салати, сушеното месо..?

Чесънът и лукът са чудесни пребиотици, добавени към пресните салати от сурови зеленчуци (говорим за умерена консумация все пак), които пък са чудесен източник на ензими. В сравнение с някой, който е роден в Италия, аз нямам проблеми с храносмилането на такъв тип храни, просто защото моят културен произход и начинът по който са се хранили моите предци, и според както съм отраснала в България, предопределят индивидуланото развитие на микробиома ми. 

Затова има смисъл, че понякога, вместо модерната куркума, ние като българи, можем да имаме много по-голяма полза от нашите родни подправки, като чубрицата, джоджена…Вместо кокосовото масло, което иде от далеч – масло или Гхи наше родно произвоство, и т.н и т.н.

Ако в България изберем да следваме някъкъв вид хранителен режим, примерно от Аюрведа или Макробиотично хранене, нека не забравяме да го съобразим и с нашият културен произход и в предвид местоположението ни. Например в аюрведичната кухня доста ястия са по рецепти които отговарят на индийския начин на хранене и култура, но могат да бъдат и доста пикантни (поради горещия климат пикантното предпазва от възпалителни процеси и стимулира храносмилането).  За да има полза от такъв тип хранене за нас, би било препоръчително тези рецепти да се преработят според начина на хранене в България, според нашият климат и отчасти и според подправките които виреят по нашите земи.

За човек който е роден в Италия например, където в момента живея, не е проблем да си похапва честичко лазаня или пица, но за мен това са си екзотични ястия, и ако ги консумирам често, не се чувствам добре. Има разлика между това ако някой живее на север, или на юг тук. Например някой, който е роден и израстнал в Сицилия, но живее във Милано, може да се чувства винаги привлечен от сладкишите, защото в Сицилия закуската в по-голямата си част е задължително сладка.

Ако като деца са ви хранили предимно със сладки и тестени храни, и вашите родители също са се хранили така, то това е фактор който трябва да имате в предвид, когато решите да следвате някакъв здравословен режим за отслабване. В случая решението не е да изключите драстично сладките, защото рано или късно тялото ви ще прояви нужда за тях и ще протестира, което пък рано или късно ще ви тласне да си “наваксате”.  Първата и основна стъпка е да уравновесите храненето си, защото колкото по-пълноценна и балансирана е храната ви, толкова по-малко нужда ще имате от неподходящи храни като вафли, пакетирани кексове и т.н.

Втората важна стъпка относно храненето е да намерите здравословен вариант на сладкишите които сте имали навика да консумирате като деца, и вероятно все още консумирате. Например може да си правите суров шоколад вкъщи, който е милион пъти по-здравословен от шоколадите в търговската мрежа, а също така и невероятно вкусен. Може да си приготвите здравословни кексове без захар и с ниско съдържание на въглехидрати. Вече се предлагат пълнозърнести и оризови кори за традиционната българска баница. Примери и рецепти много. Така, без да се лишавате кой знае колко, съобразявайки се с вашите лични и уникални нужди като тяло и съзнание, ще можете постепенно да подобрите здраве и форма. 

Мястото където живеем в момента, също е част от нашата био-индивидуалност. Ако като мен живеете в чужбина, то имайте в предвид че микробиомът ви ще се помъчи да се адаптира към новото място, и е хубаво да му помогнем. Препоръчителното е едновременно с нашите български корени да уважим и да се възползваме от енергията и разнообразието на кухнята, храните и всичко което расте и се предлага по геогравската ширина, на която се намираме.

Малко от диетолозите взимат под внимание факта, че дори само да сменим за един ден обстановката, например от града отидем в планината, нашето ДНК се променя – адаптира се към природата, както и обратното. Няма нужда да ви го доказвам – всички сме забелязали естествено как се чувстваме в планината на почивка, и как се чувстваме в града по време на работната седмица. Това неминуемо се отразява на храненето ни и най-вече на храносмилателната ни система.  Ще се изненадате колко “проблемни” храни можете да храносмелите безпроблемно, когато сте в обстановка където се чувствате щастливи, спокойни, отпочинали и т.н.

Типът кръвна група също влияе върху нашата био-индивидуалност. Това е аспект, който при различните хранителни режими и диети за отслабване често не се взема под внимание и макар и да е вярно, че не предопределя напълно начина ни на здравословно хранене, в действителност е доста важен ключ към тайната но доброто здраве и форма. Четирите кръвни групи (A, B, AB, O) са еволюирали в продължение на хиляди години и предлагат много полезна информация за това кои храни как действат най-добре за нашето тяло.

Всеки тип кръвна група може да бъде свързан с определен период от човешката история с ясно изразени разлики в хранителния режим, културното развитие и социалните условия на човешката раса. Всяка кръвна група е развила конкретни силни и слаби страни и познаването им може да повлияе положително на нашето здарве. Много хора с кръвна група O се чувстват добре и са по-енергични, когато консумират протеини от животински призход, като месо, риба, яйца. За тези от група А месото и млякото не са особено препоръчителни докато тип кръвна група B например нямат проблеми с млякото и са в състояние да усвояват по-добре млечните продукти. АБ е последната кръвна група в човешката история, най-ранната – това е т.нар. “абстрактен тип”  – хората с такава кръвна група могат да имат голямо благотворно влияние и полза от вегетариански или вегански начин на хранене. Разбира се, това не са фиксирани “правила” в храненето – срещала съм доста хора с кръвна група О, които са вегетарианци или дори вегани, без проблеми. Друг е въпросът до кога ще се чувстват добре с този начин на хранене. Както и в практиката ми повечето случаи с проблеми в имунната система и със стомаха са предимно от кръвна група А – в деството им почти насила са ги тъпкали с много животински продукти и млечни, което не е подходящо за тях, и в последствие са развили доста паталогични проблеми.

Теорията за кръвните групи може доста добре да ни ориентира, когато става въпрос за здравословни проблеми, хранене и проблеми с теглото. Аспектът “Тип Кръвна група” се базира на химичната реакция, която възниква между храните, които ядем, и кръвта ни. Ако се храним с храна, която е несъвместима с кръвната ни група, може да изпитаме и някои здравословни проблеми и това показва как “здравословната” храна за един човек може да бъде абсолютно неподходяща за някой друг.

Степента на физическа дейност също предопределя био-индивидуалните ни характерности.  Нека го кажем така – има разлика как усвояваме или не усвояваме храната, дали храносмиламе или не храносмиламе според това дали спортуваме или не спортуваме. Темата за спорта е дълга, няма да се спирам много, само ще кажа че  здравословното хранене върви ръка за ръка заедно със движението.

Ако имаме хранителни дефицити, нека не разчитаме единствено и само на добавките. Когато намерим  равновесие между работа и почивка, балансирано хранене и спорт, то ние ще сме в състояние да си набавим повечето от минералите и витамините които ни липсват чрез повечето от храните, точно поради факта че физическото движение стимулира тези процеси.

В спорта понякога наблюдавам тенденции които според мен не са осъзнати, тоест доста често хората избират да спортуват нещо, което вместо да подобри, може и да усложни  състоянието им.  Някой, който има ясно изразен “силови” профил и е агресивен, често избира да спортува нещо “силово”, от което става още по-нервен и агресивен.  Йога групите често са пълни със твърде деликатни, вегетериански тип хора, които биха могли да почерпят повече сила и стабилност ако спортуват от време на време нещо “силово”, както и йога класовете биха уравновесили и “успокоили” тези които са “силов тип” и със агресивен характер.

Различните видове спортове могат да ни заредят със различен тип енергия, и когато се научим да “слушаме”  тяло си, сами ще открием коя физическа дейност в кой момент е възможно най-доброто за нас решение.

Друг аспект на био-индивидуалността е метаболизмът или скоростта, с която превръщаме храната в енергия. Познаването на нашия метаболизъм е полезно, когато измерваме количеството храна, което храносмилателната ни система е в състояние да обработи. В зависимост от метаболизма ни нашето тялото може бързо да преобразува калориите в енергия или обратното – да трупа калории като допълнително тегло.

Хората могат да бъдат разделени на три метаболитни вида:

1. Протеиновият тип, с така наречения бърз метаболизъм

2. Въглехидратният тип, с така наречения бавен метаболизъм

3. Смесеният тип със средна скорост на метаболизма

Протеиновият тип често са гладни и изпитват нужда от мазни и солени храни, диетите с високо съдържание на въглехидрати или вегетарианското хранене не са особено подходящи за тях. Телата им изгарят въглехидратите твърде бързо и по-високият прием на протеини им помага да забавят метаболизма си.

Въглехидратните типове, с бавен метаболизъм, обикновено имат по-малък апетит, “храносмилат” сладкиши доста добре и имат проблеми с теглото, всъщност те изискват висок процент въглехидрати, за да получат енергия и да ускорят метаболизма си.

Смесените видове обикновено имат умерен апетит и умерено жеание за сладки и нишестени храни. За тях идеалната диета е балансирана комбинация от протеини и въглехидрати.

Имайте в предвид, че дори нашата метаболитна скорост и метаболитната ни чувствителност могат да се променят с възрастта или когато нивата ни на стрес се променят или имаме хранителни дефицити, също и когато нашата диета или начин на живот се променят. Ако всичко ви се струва твърде сложно и объркано, достатъчно е просто да наблюдавате как тялото ви реагира на храната, която му давате. Хората сме най-различни и познаването на тялото ни е есенциална, съществена първа стъпка по пътя към нашето здраве. Познаването на храните, които метаболизираме безпроблемно, ще ни помогне да изберем тези, които ни карат да се чувстваме добре и които поддържат тялото ни.

Нашите лични вкусове и предпочитания, физическата ни форма, кръвната ни група, метаболизъм и културен произход влияят на това, каква би била “идеалната” за нас храна. Така че, когато експертите казват че „доматите са вредни или полезни за вас“ или „червеното месо не е здравословно“, това са твърде общи понятия, един вид генерализираме. Храната на един човек може да бъде като отрова за друг човек и затова диетите и специфичните хранителни режими не работят в дългосрочен план – не се основават на реалността, че всички имаме различни хранителни нужди в различни моменти от нашия живот.

Понякога са нужни милиони за финансиране и години на научни изследвания, за да се демонстрира това, което вече знаем. Науката скоро ще открие, че диетата трябва да се основава на био-индивидуалността.

Био-индивидуалността е един от най-важните аспекти, както за нашето здравословно хранене и добра физическа форма, така и за живота ни. Има толкова много начини на хранене, колкото са и хората на земята. Нашите лични аспекти, като пол, възраст, раса, кръвна група, метаболизъм, ниво на физическа дейност, културен произход и местоживеене ни правят уникални, единствени по рода си същества! Ако искаме да поемем по пътя към нашето здраве, най-първата стъпка е да опознаем и да се научим да уважаваме, да респектираме нашата уникалност, а не обратното. Колкото повече човек опознава същността си, толкова по-добре изразява себе си, а има ли нещо по-хубаво от това да (пре)откриеш себе си чрез радостта от едно превъзходно здраве и щастлив живот?

Част от статията е по материал от: “Интегративно хранене – задоволи глада си за здраве и щастие”, Джошуа Розентал /“Integrative Nutrition – Feed Your Hunger for Health and Happiness”, Joshua Rosenthal

 

Искаш ли да разбереш повече за процеса, при който чрез твоята Био-индивидуалност  ще можеш да реализираш  целите си и да подобриш твоето здравословно състояние?

Просто запази твоята безплатна начална консултация тук!

Ето какво може да очакваш само от една първа среща:

  •  40-60 мин сесия в удобно за теб време и пространство (скайп)
  • ще добиеш представа какво значи индивидуална програма, съобразена с твоите потребности и желания;
  • ще се запознаеш с необходимите инструменти които ще ти помогнат да разграничиш това, което те храни на обикновенно, второстепенно ниво, и това което те храни в дълбочина и на първостепенно ниво, отвъд твоята диета;
  • ще откриеш някои от тайните на Интегрираната Нутриционистика – биоиндивидуалният аспект, който чрез здравословната храната балансира цялото ни ежедневие;
  • …..и…има и още но не мога да ти  кажа всичко тук! 🙂 Опитът е най-добрият тест, така че, възползвай се! 🙂

Това е не само индивидуална програма, в допълнение към целият процес това е едно пътешествие, където чрез храната може да откриеш в себе си неподозирани възможности, които никога не си си и представял/а че имаш!

Не отлагай Здравето си за утре, за в другиден, за след една седмица… след една година…цял живот! Започни от днес!

Очаквам те!

Сигурна съм, че дори и само тази първа консултация може да има необходимото въздействие, и да ти помогне да предприемеш дълго отлагани стъпки към твоето здраве и щастие.