Всички ЗАХАРИ ли са еднакви за нас?

Разликата между глюкоза и фруктоза.

 

Всички ЗАХАРИ ли са еднакви за нас?

Със сигурност в момента няма друга съставка, толкова обсъждана и критикувана, както е захарта. Превърнала се е във “Враг номер едно” 🙂

Но коя е причината за всичко това?

Наистина ли захарта е толкова вредна, или е част от естествената диета на човека?

Преди да открием отговорите на тези въпроси, бих искала да обясня накратко качествата и функциите на захарозата, глюкозата и фруктозата.

Захарозата е органично съединение, дизахарид, наречен захар (макар че е показател и за въглехидратите, където също присъства захароза). Молекулата му е изградена от два монозахариди: глюкоза и фруктоза. Той се среща широко в природата, в плодовете и в меда, и се извлича от растенията на захарното цвекло и захарната тръстика.

В последствие, под общоприетото наименование “захар за готвене” – рафинираната бяла захар или суровата кафява тръстикова захар – така получената захароза се използва в хранителната промишленост, по-специално в сладкарското производство.

Глюкозата е монозахарид, тя е най-широко разпространеното органично съединение в природата, както свободно, така и под формата на полимери; това със сигурност е една от най-важните захари – основният източник на енергия за живите същества, използван както от животни, така и от растения, и се явява основният продукт от фотосинтезата.

Фруктозата ,от една страна, също е монозахарид, проста захар, но за разлика от глюкозата е кетозен монозахарид. Къде можем да я намерим? В природата се среща най-вече в плодовете с по-високо съдаржание на захар, в меда, и в по-нисък процент в някои зеленчуци, като захарното цвекло или захарната тръстика, от които, както знаем, се добива захарта (захароза).

В хранителната промишленост фруктозата се получава от царевично нишесте – хидролизира се нишестето в глюкоза и след това се превръща глюкозата във фруктоза чрез процес, наречен ензимна изомеризация, като се получава гъст фруктозен царевичен сироп или глюкозо-фруктозен сироп , известен също като HFCS (High Fructose Corn Syrup), от който може да се извлече и кристализира чистата фруктоза.

Фруктозата е най-сладката от всички захари, нужно е по-малко количество за подслаждане, а и трябва да знаете че има много нисък гликемичен индекс (IG = 20), поради което понякога се препоръчва като “здравословен” подсладител. Но внимавайте, едно е да консумираме малко плодова фруктоза, съвсем друго е фруктоза като подсладител в много по-големи количества заедно с храни като например брашно или пък месо… 50г. фруктоза предизвикват по-голямо гликемично увеличение в сравнение с 10г. захар (GI = 66)

Това са най-често срещаните захари в природата. Сега, какъв е проблемът, че захарта се нарича “враг”? 🙂

Най-напред бих искала да започна с глюкозата, захар, която определя нивото на кръвната захар в кръвта, чието ниво зависи от въвеждането на глюкоза чрез храна, от гликогенния резерв на черния дроб (въглехидратният резерв в кръвта на човек) и хормоналното регулиране.

Както видяхме, глюкозата е важна захар, намира се в плодовете, в зеленчуците от нишестен вид, като картофи, тиква, моркови … Тя се произвежда от тялото и присъства във всяка клетка, както и в клетките на много други организми на земята, прости или сложни.

Може да се каже, че глюкозата е незаменима субстанция за живота, но важи ли същото нещо и за молекулата на фруктозата?

Фруктозата не се произвежда от организма и като вещество е била консумирана от нашите предци изключително чрез плодове, и то само в сезоните, когато тези плодове са били узрели.

Докато глюкозата може да се използва от всяка една от нашите клетки и навлиза в кръвообращението, фруктозата може да се метаболизира само от черния дроб, и се блокира там когато е в прекалено големи количества.

Всички ЗАХАРИ ли са еднакви за нас?Когато хората следват диета, богата на калории и фруктоза, черният дроб се претоварва и превръща фруктозата в мазнина. Пример за такава диета е тази, която много хора в Европа и Америка следваме в момента – голяма част от храните, които използваме в кухнята и са част от нашия “килер”, са предварително пакетираните храни, като бисквити, кексове, хляб, сокове, закуски, макаронени изделия, газирани напитки, енергийни барове, зърнени закуски, енергийни напитки, готови храни, бонбони и др. – на практика фруктоза и/или богат на фруктоза царевичен сироп (HFCS) има навсякъде!

Какво се случва, когато черният дроб започва да функционира неправилно поради прекомерната консумация на фруктоза? На първо време започва процес на хормонен дисбаланс, който зависи от здравословното състояние на всеки индивид. Всичко това може да доведе до различни вредни ефекти, които накратко излагам:

 • мазнините синтезирани от черния дроб се пренасят под формата на  холестерол VLDL, който повишава нивото на холестерола в кръвта, натрупва мазнини около органите и в крайна сметка причинява сърдечни заболявания;
 • високо кръвно налягане;
 • цироза на черния дроб;
 • затлъстяване;
 • високо кръвно налягане;
 • причинява инсулинова резистентност, което може да доведе до затлъстяване и диабет тип 2; инсулиновата резистентност води до високо ниво на инсулин, както и до инсулиноподобен растежен фактор в тялото, което в крайна сметка може да причини рак;
 • за разлика от глюкозата, фруктозата не влияе на ситостта, така че вие сте принудени да консумирате повече и след това автоматично да приемате повече калории;
 • тази захар може да причини пристрастяване;

Къде в етикетите на храните можем да намерим фруктоза? Най-вече там, където е посочена “добавена захар”!

Бъдете внимателни, когато намерите на етикета: глюкоза и фруктозен сироп, сироп от фруктоза, царевичен сироп, захароза, инвертна захар, различни видове нишесте – всички те са източник на фруктоза. И когато ги консумираме, можете да се каже, че доброволно се излагаме на бъдещи метаболитни нарушения.

Проблемът е по-лош за децата. Много родители настояват за така наречените “закуски” и пакетирани плодови сокове, вярвайки, че осигуряват на децата си “здравословно” хранене. Но наистина ли е така?

При децата, които имат все още недостатъчно развит черен дроб, прекомерната консумация на фруктоза се толерира още по-малко. По същество чаша плодов сок, от пакетираните такива, има същите ефекти върху черния дроб на децата както чаша алкохол, всъщност той се метаболизира по същия начин, както алкохола в черния дроб на възрастните. В допълнение към метаболитните проблеми цирозата на черния дроб също е риск.

И така, ако сме свикнали, че животът ни и този на нашите деца трябва да е предимно “сладък”, от гледна точка на храната, горчивата истина е, че това изобщо не е мъдро за здравето на всички нас. Колкото повече храната, която консумираме, е третирана индустриално, тоест, предварително обработена, опакована или по друг начин, толкова повече рискуваме да ядем това, което не е подходящо за нас, (консумирайки съставки като фруктозата) и е вредно за здравето ни.

За да избегнем всички тези рискове и ако искаме да се грижим за нашето здраве и това на нашите деца, е по-добре да намалим до минимум фруктозата от добавената захар в нашата диета. Още по темата, как и защо да се намали прекомерната консумация на захар и да преценим и направим подходящия за нас алтернативен и здравословен избор, можем да прочетем в тази статия.

В същото време е хубаво винаги да си припомним да не изпадаме във “фанатизма” на демонизирането на всичко що е захар.

Всички ЗАХАРИ ли са еднакви за нас?Плодовете например, имат една напълно различна роля.Въпреки че в тях има и фруктоза, въпросът тук е коренно различен.

Консумацията на фруктоза от добавената захар може да ви причини проблеми, но със сигурност не и яденето на плодове!

Естествените захари, които присъстват в плодовете и зеленчуците, не причиняват вредни ефекти.

Плодовете не са толкова голям източник на фруктоза в храната ни в сравение с “добавената захар”, – наистина е трудно да се изяде дори толкова голямо количество плодове, за да се достигнат такива вредни нива в организма.

Разбира се, това е валидно за целия плод. Консумацията на плодове всеки ден е питателна за нас храна, която ни зарежда с витамини, минерали, антиоксиданти, заедно с фибрите. Балансираната диета съдържа главно “живи и истински” храни – пресни плодове и зеленчуци, качествени протеини, известно количество пълнозърнести храни и здравословни мазнини.

За да създадете здравословен и балансиран начин на живот, не забравяйте, че не всичко е само храна и калории – подходящата за нас  физическа дейност заедно с адекватно количество сън и почивка са също толкова важни. Изясняването на основите на здравословното за нас хранене ще ни помогне да правим всеки ден осъзнат избор, подобрявайки не само нашето здраве, но това и на близките ни.

Всички ЗАХАРИ ли са еднакви за нас?

 

 

 

Искаш ли да се справиш със твоите захарни изкушения, без да се лишаваш от “сладките удоволствия”, както и да разбереш повече за процеса, при който чрез твоята Био-индивидуалност  ще можеш да реализираш  целите си и да подобриш твоето здравословно състояние?

Просто запази твоята безплатна начална консултация тук!

 

Ето какво може да очакваш само от една първа среща:

 •  40-60 мин сесия в удобно за теб време и пространство (скайп)
 • ще добиеш представа какво значи индивидуална програма, съобразена с твоите потребности и желания;
 • ще се запознаеш с необходимите инструменти които ще ти помогнат да разграничиш това, което те храни на обикновенно, второстепенно ниво, и това което те храни в дълбочина и на първостепенно ниво, отвъд твоята диета;
 • ще откриеш някои от тайните на Интегрираната Нутриционистика – биоиндивидуалният аспект, който чрез здравословната храната балансира цялото ни ежедневие;
 • …..и…има и още но не мога да ти  кажа всичко тук! 🙂 Опитът е най-добрият тест, така че, възползвай се! 🙂

 

Това е не само индивидуална програма, в допълнение към целият процес това е едно пътешествие, където чрез храната може да откриеш в себе си неподозирани възможности, които никога не си си и представял/а че имаш! Не отлагай Здравето си за утре, за в другиден, за след една седмица… след една година…цял живот! Започни от днес!

Очаквам те!

Сигурна съм, че дори и само тази първа консултация може да има необходимото въздействие, и да ти помогне да предприемеш дълго отлагани стъпки към твоето здраве и щастие.