За мен

Kазвам се Десислава Владиславова, но за всички които влизат в контакт с мен, аз съм просто Деси 🙂

Родена съм в нашата черноморска перла, град Варна, където през 2001 година се дипломирах в Технически Университет, специалност “Промишлен Дизайн”. Желанието ми да се развивам  и да си създам различни възможности относно професионална реализация малко по-малко оформиха в мен решението да замина за САЩ, където да уча и да се дипломирам отново – по този начин виждах един различна перспектива за моето развитие.

Може да се каже че почти си бях стегнала багажа – изпитите необходими за прием в колеж ги бях преминала успешно, кандидатурата ми беше потвърдена – когато причини и обстоятелства ме доведоха в Италия, и изцяло промениха решението ми. 

Харесва ми да си мисля, че пред “френетичните американски ритми” аз избрах Dolce Vita – установих се във вечният град, който както всички знаем, се нарича Рим 🙂

Много са факторите за това мое решение, но като извод от всичко това смятам че в живота на всеки човек се развиват определени закономерности които не са “случайни”, и които не винаги ще ни заведат там където искаме, но със сигурност там където трябва.

През повечето от годините тук работих за една мултинационална компания в областта на автомобилния бизнес, и независимо от престижното име и най-различни привилегии които имах на разположение, не бях напълно удовлетворена, имах чувството че това не е крайната за мен дестинация, усещах нужда да изразя и развия себе си по един различен начин. И когато прекратиха проекта, от който аз и колегите ми бяхме част, приех случилото се като възможност да направя най-после един различен избор.

Животът ми в Италия винаги е бил едно търсене и изследване  – на една различна страна, обичаи, история, изкуство и култура…търсене на мен самата. Ако Варна е моят роден град, за Рим може да се каже че е моят “духовен” град. И ако всички пътища водят към Рим, Рим ме доведе не само до моето личностно и професионално, но и духовно израстване.

След опита ми на служител в голяма фирма, си позволих да “забавя” малко ритъма, да “послушам”  себе си, обръщайки повече внимание на някои мои интереси, като например здравословното хранене, за което бях започнала да развивам знания още преди повече от 20 години, но идвайки тук в Италия, някои навици се бяха променили;

започнах да отделям повече време за спорт, и дори само заради това тялото ми се отблагодари многократно;

една от най-ценните ми придобивки през последните години е моята практика на медитация, чрез която “погледнах” на живота под един различен ъгъл, и разбрах колко неимоверно мулти-дименсионален може да бъде.

Всичко това, заедно с моето непрестанно търсене ме доведоха до най-голямото в света училище за нутриционистика – Институт за “Интегративна Нутриционистика и Холистично Здраве” в Ню Йорк (“Institute for Integrative Nutrition and Holistic Health”, NY) . Завърших този интензивен он-лайн курс в качеството си на Health Coach- обучение което ми даде формация на 360 градуса, започвайки от нутриционистиката и обхваща не само здравето като начин на хранене и стил на живот, но обръща и специално внимание на човека като индивид въз основа на неговите уникални качества, изследвайки и разгръщайки неговия вътрешен потенциал в постигането на поставените от него цели.

Винаги ще бъда благодарна на училището тъй като заедно с предишните ми знания базирани на личен опит и интереси които винаги са били свързани с моя растеж в различни сфери, този курс допълни по възможно най-добрия начин непрестанния ми стремеж към личностното развитие на много нива.

От доста години будя интерес относно храненето, както в България така и в Италия, и за мен е било напълно естествено да давам съвети, да споделям опит и идеи и да увличам хората около мен по някакъв начин да подобрят начина си на живот. Никога не съм си представяла че точно тази ми страст един ден ще се превърне в работа!

Нутриционистиката ни свързва неминуемо с храненето, и бих искала да подчертая че не съм привърженик на определена диета, специфичен хранителен режим или следвам сляпо определени стереотипи.  За мен самата съм открила “идеалната” храна, и независимо че изучавах над 100 вида диети, хранителни теории и концепции, и познавам техните предимства и недостатъци, смятам че всеки човек е специфичен, уникален, с индивидуални потребности и желания. Това е една от основите върху която се базира моята практика като Health Coach – акцента пада върху така наречената био-индивидуалност – всеки е различен, и ако за един човек дадена храна е супер полезна, за друг е точно обратното. 

Досегашият ми, вече професионален опит, с близки и не толкова близки хора ме научи на следното: връзката ни с храната е равнозначна на връзката ни с живота, както и обратното – връзката ни с живота е равнозначна на връзката ни с храната.

Чрез техниките на couching&counseling вместо да давам само съвети, предимно “слушам” човек, насочвайки го сам да търси своите решения, като го насърчавам и подкрепям да предприеме нужните промени, които желае за да да подобри своето здраве и стил на живот, съобразени най-вече с неговата индивидуалност.

И не мога да не потвърдя че когато пре-открием тази наша вътрешна мъдрост и колко неограничени са нашите възможности, ние сме способни да постигнем невероятни резултати – както за нашето здраве така и за живота като цяло, във всеки един аспект.

Това не означава че се изключва нуждата от определен хранителен режим или необходимоста от медицински преглед, напротив! Програмата на Helth Coaching-а се развива в хармония с всичко това, и понякога, ако е нужно, включва съвместната работа с един или повече специалисти от различни области.

Срещата с Health Coach е един процес на приемане и дълбоко разбиране, това е първата стъпка към нашето здраве, чрез която започваме едно пътуване –  към храната която е “идеална” за нас, зарежда ни с енергия, прави ни витални и вибриращи от здраве и в същото време изразява най-добре нашата уникалност.

Създадох този сайт и на български, тъй като желанието ми е да споделям моите знания и опит които ще развивам и занапред, заедно с вас, за да ви вдъхновявам да предприемете онези крачки към вашето здраве които ще ви накарат да се чувствате пълноценни и щастливи. За да ви напомням че животът е един неизчерпаем източник на възможности, пълен с любов, красота, здраве и щастие, и че всичко това е и вътре в нас! Остава само да го потърсим!

 

“Здравето е само средство, не крайна цел. Нашата истинска цел не е да се стремим към “перфектното” здраве. Нашата истинска цел е да се възползваме от всички енергийни ресурси, които здравето може да ни даде, за да живеем пълноценно и да подобрим светът около нас.”

 Джошуа Розентал, основател и директор на “Institute for Integrative Nutrition and Holistic Health” – New York